Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κατερίνης: Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου….

144

Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, που τα νέα πρασινοκίτρινα τιμολόγια του ρεύματος θα φέρουν αυξήσεις, την επίθεση που δέχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης η διοίκηση Ντούμου φέρνει αύξηση στα Δημοτικά τέλη.

Η νέα διοίκηση, πλήρως εναρμονισμένη με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, φορτώνει κι άλλα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών του δήμου μας με τη δραματική αύξηση των δημοτικών τελών κατά 20%, των τελών άρδευσης κατά 25% και των τελών χρήσης λαϊκής αγοράς κατά 16%.

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που θα γονατίσουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά και που σκόπιμα ο κ. Ντούμος απέκρυψε από τους δημότες στην προεκλογική περίοδο. Ο λαός της Κατερίνης καλείται να πληρώσει 1,7 εκ. €  επί πλέον το 2024.

Όσο κακό τέλος είχε η Δημαρχία Κουκοδήμου, άλλο τόσο κακή είναι η αρχή της Δημαρχίας Ντούμου.

Ο σοφός λαός μας λέει

Τι είχες Γιάννη ; Τι είχα πάντα.

Και το: τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.

Υποκριτική η στάση και της παράταξης Εκκίνησης που με τη δική της ανοχή φτάσαμε στην σημερινή αύξηση αφού είχε τη δυνατότητα να καταθέσει και να ψηφιστεί πρόταση με τα ισχύοντα δημοτικά τέλη όταν ήταν διοίκηση.

Οι δηλώσεις και η συζήτηση από τη διοίκηση Ντούμου απλώς για «κακοδιοίκηση», «κακοδιαχείριση», «καμένη γη» κ.α. χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να πείσουν τον λαό της πόλης, ότι για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών δεν είναι κύριες αιτίες η πολιτική της μείωσης της χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις προς τους δήμους (έχει ξεπεράσει το 60%), η μετατροπή και λειτουργία του Δήμου σαν επιχείρηση με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που ψηφίσαν νόμους ώστε σιγά σιγά να τον κάνουν να λειτουργεί στην λογική κόστους- οφέλους, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών και οι ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουν να πείσουν ότι απλώς «με μια καλύτερη διαχείριση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα θα βαδίσει και η διοίκηση Ντούμου, που επιβεβαιώνει με το καλημέρα ότι δεν έχει σκοπό να διεκδικήσει τίποτα από την κεντρική διοίκηση.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχουμε σταματήσει να αναδεικνύουμε τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργεί, η αντιλαϊκή πολιτική όλων των Κυβερνήσεων. Δεν έχουμε σταματήσει στιγμή τη διεκδίκηση, ώστε να μην «χαρατσώνουν» οι Δήμοι τον λαό. Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής  άμεσης και έμμεσης φορολόγησης.

Οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι συνταξιούχοι πληρώνουν και διπλοπληρώνουν φόρους (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, έμμεσους φόρους) γι’ αυτό και οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους.

Απαιτούμε την μείωση των δημοτικών τελών με στόχο την κατάργηση τους και την κάλυψη όλων των δαπανών με την αναγκαία χρηματοδότηση γι αυτό καταθέτουμε στο δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει τις παρακάτω προτάσεις αποδεχόμενοι κοινωνικοοικονομικά κριτήρια :

Για τα τέλη άρδευσης μείωση 20%  για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Για τα δημοτικά τέλη

Απαλλαγή δημοτικών τελών :

για τους άπορους,

για πολύτεκνους με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 30.000€.,

για τρίτεκνους με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό  εισόδημα έως 25.000€,

για άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο εισόδημα έως 30.000€,

για μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου-ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€,

για μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια ( πάνω από 1 έτος) οι  οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€,

για χήρος –χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο με 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€,

για δικαιούχους ΚΕΑ που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης,

Απαλλαγή του 50%

Για πολύτεκνους με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω με ετήσιο εισόδημα από  30.001 έως 40.000 €,

Για τρίτεκνους με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό  εισόδημα από  25.001 έως 30.000,

Για άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο εισόδημα από  30.001 έως 40.000 €,

Για μακροχρόνια άνεργους (πάνω από ένα έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€,

Για τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους.

Μειώσεις 20% επί των δημοτικών τελών

Για όλα τα νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες

Στην άρδευση των αγροτών και στα τέλη της λαϊκής για τους παραγωγούς – επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς και την κατάργηση της αναστολής της αδείας τους αν δεν πληρώσουν τα τέλη για δυο μήνες.

Θέσπιση ειδικού συντελεστή για τους χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριοι, πυλωτές κ.τ.λ.) σε χαμηλό συντελεστή μειωμένο κατά 50% αντί του συντελεστή που πληρώνουν μέχρι σήμερα που είναι όσο και της κύριας χρήσης, αυτόν δηλαδή του οικιακού συντελεστή.

Θέσπιση ειδικού επαγγελματικού συντελεστή στη μέγιστη τιμή του νόμου για τις Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ (αλυσίδες), Ιδιωτικές Κλινικές και Θεραπευτήρια, Εταιρείες Σταθερής κ Κινητής τηλεφωνίας, Τράπεζες, πολυκαταστήματα, Ασφαλιστικές  εταιρείες ΔΕΗ ΟΤΕ,ΕΛΤΑ, εταιρείες Logistics, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων

Δεν μπορούν να πληρώνουν όπως οι μικροεπαγγελματίες.

Για το τέλος χρήσης λαϊκών αγορών μείωση κατά 20%.

Διεκδικούμε :

Την μείωση μέχρι τη κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και την κατάργηση του τέλους ταφής.

Άμεση χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου από τον Κρατικό προϋπολογισμό. Καμία υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος καθώς και καμία αύξηση του κόστους αυτών.

Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων.

Την απόδοση κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κατάργηση των αναστολών προσλήψεων και διορισμών με τις κατ’ έτος πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο που είναι μέχρι σήμερα.

Χρηματοδότηση για τις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες για να μην πληρώσει ο λαός επαυξημένα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο θα αντιπαλέψουμε με όλες της τις δυνάμεις μας αυτή την πολιτική. Μαζί με τον λαό θα δυναμώσουμε τους αγώνες για γενναία μείωση και κατάργηση των χαρατσιών και των δημοτικών τελών, με ταυτόχρονη αύξησή τους για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θα παλέψουμε στην πράξη για να μπουν οι λαϊκές ανάγκες μπροστά και όχι τα κέρδη των λίγων, απέναντι στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται και σε επίπεδο δήμου.

       Για τη  «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Κατερίνης Νίκος Τσουπέης