Υπέρβαση για το Δήμο Κατερίνης: Αύξηση Δημοτικών Τελών | Τι έχεις Γιάννη; Τί είχα πάντα.

167

Το 2019, η διοίκηση Κουκοδήμου αύξησε τα δημοτικά τέλη, αναφερόμενη στα χρέη, ύψους 30εκατ. της ΔΕΥΑΚ. Για την εξυγίανση δε, της ΔΕΥΑΚ, ο κος Κουκοδήμος, μας ενημέρωνε ότι “το Τμήμα Εσόδων, στελεχώθηκε για να επιτευχθούν καλύτερες εισπράξεις των βεβαιωμένων οφειλών” κι ότι,  διενεργούταν κατασταλτικός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου, “θα παρουσίαζε αναλυτικά, παρά το ότι, είχε ήδη ψηφιστεί στη Βουλή, ο μη καταλογισμός ευθυνών αιρετών και υπαλλήλων των Δήμων για παρελθόντα έτη”, επειδή οι πολίτες δικαιούνταν να μάθουν κι εκείνος το είχε υποσχεθεί. Τα αποτελέσματα, τελικά, δεν παρουσιάστηκαν και ο “ελεγχθείς”, ανέλαβε, εκ νέου, καθήκοντα Προέδρου της ΔΕΥΑΚ. Στο μεταξύ, ο Δήμος Κατερίνης, σύναψε δάνειο ύψους 5.700.000εκατ. για την αποπληρωμή των χρεών της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ, που ανέρχονταν στο ποσό των 7.600.000εκατ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήλθε προς ψήφιση αύξηση των τελών άρδευσης κατά 25% – ανακόλουθα της προηγούμενης, εκπεφρασμένης ομόφωνα, στήριξής του στον αγώνα των αγροτών μας – των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 20% και της άδειας χρήσης λαϊκών αγορών κατά 16%.. Κι ακούσαμε πάλι, το αφήγημα της καμένης γης “από τις επιλογές και τη συνολική διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την προηγούμενη διοίκηση”. Και στο ερώτημα για το σημερινό χρέος της ΔΕΥΑΚ, ο τέως Πρόεδρός της, απάντησε θαρρετά κι αξιοθαύμαστα απορημένος για τον λόγο που ερωτάται, ότι το ποσό ανέρχεται στα 32εκατ., όσο δλδ. της κληροδότησε ο ίδιος, το 2019. Και το απέδωσε στα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ (για το προηγούμενο χρέος, δεν μάθαμε την αιτία).

Απ’ όσο καταλάβαμε δε, θα πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι, για το ότι, η νυν διοίκηση (όπως και η πρώην) δεν υιοθέτησε την αύξηση του 58% που εισηγήθηκε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. Δεν απαντήθηκε, όμως, το ερώτημα της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ για το πως θα καλυφθεί το συνολικό ποσό του ελλείμματος. Από την άλλη, η Υπηρεσία, είχε εισηγηθεί, αύξηση των δημοτικών τελών και τον Νοέμβριο του 2022.  Τότε, η διοίκηση, με “γενναία πολιτική απόφαση”, δεν υιοθέτησε την πρόταση. Άλλωστε, είχε ήδη εκκινήσει τον προεκλογικό της αγώνα. Κι ενώ, το γνώριζαν οι πρώην σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και νυν διοικούντες τον Δήμο, εποίησαν τη νήσσαν, στις προεκλογικές εξαγγελίες τους.

Τουλάχιστον, αυτή τη φορά, οι δημότες που καλούνται ξανά, να βάλουν πλάτη για να καλυφθεί κι αυτό το έλλειμμα που άλλοι δημιούργησαν, θα μάθουν το ακριβές ποσό του, το πώς δημιουργήθηκε, το ονοματεπώνυμο εκείνων των δημοτών και επιχειρηματιών, οι οποίοι κατά τη φερόμενη γνώση στη μικρή μας κοινωνία, χαριστικά δεν πλήρωναν κι ίσως συνεχίζουν να μην πληρώνουν τις οφειλές τους; Ή το “έργο” της διοίκησης του Δήμου, θα συνεχίσει με το ίδιο σενάριο;

Θα εξακολουθήσει το ίδιο μοτίβο, σε μια παραδοσιακή εναλλαγή ρόλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που έχει παγιώσει μικροπολιτικές στάσεις και συμπεριφορές τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Κατερίνης; Μήπως, τελικά, κατά το “Πρότυπο” της “Εκκίνησης”, η “πικρή αλήθεια που αποκαλύπτεται” είναι το ότι,  η “υποκρισία είναι στο DNA” τους;