Δανία: Νέος βασιλιάς της χώρας ο Φρειδερίκος ο 10ος

368

Μια ιδιαίτερη μέρα ήταν η χθεσινή για τη Δανία. Η επί 52 έτη βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ (η δεύτερη) παρέδωσε τα σκήπτρα στον πρωτότοκο γιο της, Φρειδερίκο Ι’ (ο δέκατος), αφού υπέγραψε το έγγραφο της παραίτησής της, την οποία είχε προαναγγείλει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της.

Παρά το γεγονός ότι η επίσημη διαδικασία δεν περιλάμβανε τελετή για την ενθρόνιση του νέου μονάρχη (έχει καταργηθεί από την καθιέρωση του συντάγματος, το 1849), σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, χιλιάδες πολίτες από όλη τη χώρα αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και βρέθηκαν στη διαδρομή του νέου βασιλικού ζεύγους – του 55χρονου Φρειδερίκου και της 51χρονης αυστραλιανής καταγωγής συζύγου του Μαρίας – προς την έδρα του Κοινοβουλίου, στο Παλάτι Κρίστιανσμπουργκ, από το μπαλκόνι του οποίου η πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντερικσεν, ανακήρυξε και επισήμως τον νέο βασιλιά, ο οποίος καλείται να «αναμετρηθεί» με το κύρος και τη φήμη της μητέρας του.

Denmark’s newly proclaimed King Frederik and Queen Mary kiss on the balcony of Christiansborg Palace, following the abdication of former Queen Margrethe who reigned for 52 years, in Copenhagen, Denmark, January 14, 2024. REUTERS/Wolfgang Rattay TPX IMAGES OF THE DAY

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για την Αυστραλία καθώς η νέα βασίλισσα της Δανίας γεννήθηκε στην Τασμανία και γνώρισε τον σύζυγό της και νέο βασιλιά της Δανίας το 2000 στην Αυστραλία κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Μαίρη από σήμερα είναι επίσημα η πρώτη πολίτης της χώρας που γίνεται μέλος βασιλικής οικογένειας.

Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πάνω του και ο Πρίγκιπας Κρίστιαν, ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Φρειδερίκου, ο οποίος έγινε από σήμερα και επίσημα διάδοχος του στέμματος.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα έστειλαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής στην οποία δεν περιλαμβάνεται ενθρόνιση και θεία λειτουργία συγχαρητήριο μήνυμα στο νέο βασιλιά της Δανίας.