Αυστρία: Η κληρονόμος Marlene Engelhorn θέλει να μοιράσει μέρος της περιουσίας της σε 50 αγνώστους

Η κληρονομιά προέρχεται από τη γιαγιά της

431

Η 31χρονη Marlene Engelhorn ζει στη Βιέννη και ζήτησε από 50 συμπολίτες της να καθορίσουν πώς θα πρέπει να μοιραστούν 25 εκατομμύρια ευρώ από την κληρονομιά της.

«Κληρονόμησα μια περιουσία, και επομένως εξουσία, χωρίς να έχω κάνει τίποτα γι’ αυτήν και ούτε το κράτος θέλει να την φορολογήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Αυστρία κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς ή φόρο θανάτου.

Η Engelhorn πιστεύει ότι αυτό είναι άδικο. Είναι απόγονος του Friedrich Engelhorn, ιδρυτή της γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής εταιρείας BASF, και κληρονόμησε εκατομμύρια όταν πέθανε η γιαγιά της τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο πλούτος της γιαγιάς της Engelhorn εκτιμήθηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε 4,2 δισ. δολάρια (3,8 δισ. ευρώ), και ακόμη και πριν πεθάνει, η εγγονή της είχε δηλώσει ότι ήθελε να μοιράσει περίπου το 90% της κληρονομιάς της.

Θέτω τα περιουσιακά μου στοιχεία στη διάθεση αυτών των 50 ανθρώπων και τους εμπιστεύομαι»

Παραμένει άγνωστο σε τι ποσοστό της κληρονομιάς αντιστοιχεί το ποσό που θέλει να δωρίσει

Την Τετάρτη, 10.000 προσκλήσεις που απευθύνονταν σε τυχαία επιλεγμένους αυστριακούς πολίτες άρχισαν να καταφθάνουν στα γραμματοκιβώτιά τους.

«Το βλέπω αυτό ως αποτυχία της πολιτικής…»

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Engelhorn, μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Από αυτό το αρχικό δείγμα των 10.000 Αυστριακών, οι οποίοι είναι όλοι άνω των 16 ετών, θα επιλεγούν 50 άτομα, ενώ θα επιλεγούν και 15 αναπληρωματικά μέλη σε περίπτωση που αποχωρήσουν.

«Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν αναδιανέμουν, τότε θα πρέπει να αναδιανείμω εγώ η ίδια τον πλούτο μου», εξήγησε σε δήλωσή της.

«Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ που κερδίζουν από την εργασία τους. Το βλέπω αυτό ως αποτυχία της πολιτικής, και αν η πολιτική αποτύχει, τότε οι πολίτες πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το BBC, το συμβούλιο για την αναδιανομή των 25 εκατομμυρίων ευρώ θα αποτελείται από 50 άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα ομοσπονδιακά κρατίδια, τις κοινωνικές τάξεις και το υπόβαθρο.

«…τους εμπιστεύομαι»

Θα συμμετάσχουν σε μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Σάλτσμπουργκ με ακαδημαϊκούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Οι διοργανωτές λένε ότι οι συναντήσεις θα είναι χωρίς εμπόδια, με παιδική μέριμνα και διερμηνείς διαθέσιμοι, αν χρειαστεί. Τα έξοδα ταξιδιού θα καλυφθούν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν 1.200 ευρώ για κάθε Σαββατοκύριακο που θα παρακολουθήσουν.

Η Marlene Engelhorn πιστεύει ότι οι συζητήσεις τους θα αποτελέσουν «υπηρεσία για τη δημοκρατία» και γι’ αυτό θα πρέπει να αποζημιωθούν δεόντως γι’ αυτό.

«Δεν θα ασκήσω κανένα βέτο», δήλωσε η ίδια: «Θέτω τα περιουσιακά μου στοιχεία στη διάθεση αυτών των 50 ανθρώπων και τους εμπιστεύομαι».

Εάν δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση για το τι θα κάνουν με τα χρήματα, τότε αυτά θα επιστραφούν στην Engelhorn.

Δεν είναι σαφές σε τι ποσοστό της κληρονομιάς αντιστοιχούν τα 25 εκατομμύρια, αν και το 2021 είχε δηλώσει ότι ήθελε να μοιράσει τουλάχιστον το 90% της, επειδή δεν είχε κάνει τίποτα για να την κερδίσει και απλώς ήταν τυχερή.

Δεκαέξι χρόνια αφότου η Αυστρία κατάργησε τον φόρο κληρονομιάς, αυτός παραμένει αμφιλεγόμενος και ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, επιθυμεί την επαναφορά του.