Ο χυμός παντζαριού ελαχιστοποιεί την αρτηριακή πίεση σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

1468

Άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δοκίμασαν ένα συμπλήρωμα διατροφής από χυμό παντζαριού για δώδεκα εβδομάδες και παρατήρησαν μείωση της αρτηριακής τους πίεσης και βελτίωση της απόστασης που μπορούσαν να περπατήσουν σε έξι λεπτά. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «European Respiratory Journal».

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια σοβαρή ασθένεια των πνευμόνων που επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή και μειώνει σημαντικά την ικανότητα των ανθρώπων για σωματική δραστηριότητα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, μελέτησε τα πλεονεκτήματα της λήψης μια φορά την ημέρα ενός συμπυκνωμένου συμπληρώματος χυμού παντζαριού που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, έναντι ενός έτοιμου χυμού παντζαριού που έμοιαζε και είχε την ίδια γεύση αλλά είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χυμός παντζαριού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ κάποιες βραχυπρόθεσμες έρευνες ανακάλυψαν ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα νιτρικών αλάτων στο αίμα μπορούν να αυξήσουν την ύπαρξη του μονοξειδίου του αζώτου, που βοηθάει τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Στη νέα αυτή μελέτη συμμετείχαν 81 άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερη από 130 mmHg. Όπως αποκαλύφθηκε, όσοι έλαβαν το πλούσιο σε νιτρικά άλατα συμπλήρωμα παρουσίασαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,5 mmHg σε σύγκριση με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Υπήρξε επίσης μια μέση αύξηση περίπου 30 μέτρων στο πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς σε έξι λεπτά.