Μακελειό στην Πράγα: 15 νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε Πανεπιστήμιο

1163

Ένοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα σημειώθηκε χθες Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ο ένοπλος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και ο δράστης) να χάσουν την ζωή τους και 30 να τραυματιστούν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς έγινε στον τέταρτο όροφο του κτιρίου Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Καρόλου, που βρίσκεται στην πλατεία Jan Palach στο κέντρο της Πράγας.

Ο δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε πως είναι ο Ντέιβιντ Κόζακ ο οποίος σκοτώθηκε πιθανότατα πέφτοντας από την ταράτσα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προηγουμένως έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοπυροβολήθηκε.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Πράγα σε σχετική ανάρτηση που έκανε στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook, «μέχρι στιγμής, από την πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων».

Ο 24χρονος μακελάρης, καθώς προετοίμαζε το μακελειό, πιστεύεται ότι κρατούσε ένα ημερολόγιο στα ρωσικά στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, γράφοντας σε μια ανατριχιαστική ανάρτηση: «Θέλω να κάνω επίθεση με όπλο στο σχολείο και πιθανώς να αυτοκτονήσω».

Τώρα προέκυψε ότι η αστυνομία ερευνά εάν ο Κόζακ μπορεί να σκότωσε έναν πατέρα, 32 ετών, και την δύο μηνών κόρη του στο Klanovice, κοντά στην Πράγα. Εκατοντάδες αστυνομικοί χτένισαν τη δασώδη περιοχή μετά την εξαφάνιση του δράστη και οι αρχές διερευνούν επί του παρόντος εάν τα δύο φονικά θα μπορούσαν να συνδέονται.

Η σφαγή της Πέμπτης είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχική Δημοκρατία  και ο ένοπλος πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε από πυροβολισμούς σε σχολείο που πραγματοποιήθηκε από 14χρονη μαθήτρια στη Ρωσία  νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανώς να αυτοκτονήσω, η Alina Afanaskina με βοήθησε πάρα πολύ», φέρεται να έγραψε στις 10 Δεκεμβρίου για την Ρωσίδα στο σχολείο του Bryansk, που σκότωσε δύο μαθητές προτού αυτοκτονήσει.  Η ανατριχιαστική ανάρτηση σε αυτό που ο συγγραφέας αποκάλεσε το «ημερολόγιο» του για τη «ζωή πριν από τον πυροβολισμό» συνεχίστηκε: «Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον». 

Μόλις πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των ανησυχητικών δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο, ένας πατέρας και ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο Klanovice, μια δασική περιοχή έξω από την Πράγα.

Περισσότεροι από 250 αστυνομικοί στάλθηκαν για να ερευνήσουν την περιοχή και ένα ελικόπτερο με θερμική απεικόνιση χρησιμοποιήθηκε για να σαρώσει τη δασική περιοχή, αλλά ο ένοπλος δεν βρέθηκε ποτέ. Τότε, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Jan Rybanský είπε στο iDNES.cz: «Η υπόθεση επεξεργάζεται μια ομάδα πολλών δεκάδων από τους πιο έμπειρους εγκληματολόγους, οι οποίοι επίσης ενισχύθηκαν από συναδέλφους της Υπηρεσίας Εγκληματικής Αστυνομίας και των Ερευνών του το Αστυνομικό Προεδρείο».