Πυροσβεστικό Σώμα: Άσκηση ετοιμότητας στην Καρίτσα

358

Σήμερα 20-12-2023 και ώρα 10:30’, πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας με κωδική ονομασία «ΖΕΥΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ 2023», στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Α.Ε. στην Καρίτσα Πιερίας, στο πλαίσιο περιοδικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται ετησίως από τις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην άσκηση συμμετείχαν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας, ο Διοικητής της Π.Υ. Λιτοχώρου, δυνάμεις της Π.Υ. Λιτοχώρου, η ΕΛ.ΑΣ.(Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας), η Διευθύντρια της εταιρίας κα. Μανώση Χριστίνα, η Τεχνικός Ασφαλείας κα. Μάρθα Βρανάκη, ο Αρχηγός Ομάδας Πυροπροστασίας κ. Παπαστεργίου Αστέριος και προσωπικό της επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη άσκηση αφορούσε την εκδήλωση πυρκαγιάς στους ηλεκτρικούς πίνακες της κεντρικής μονάδας στο χώρο της παραγωγής, ο οποίος βρίσκεται στο ισόγειο της εταιρείας ΖΕΥΣ, και εν συνεχεία την εξάπλωση της πυρκαγιάς στον περιβάλλοντα χώρο του διαλογητηρίου με αποτέλεσμα την ύπαρξη εγκλωβισμένων ατόμων.

Σκοπός της άσκησης ήταν να δοκιμαστούν υπό συνθήκες ρεαλιστικής προσομοίωσης τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια και μνημόνια ενεργειών από τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των συστημάτων υποστήριξης, η διαπίστωση του επιπέδου της άμεσης επικοινωνίας, ανταπόκρισης και  συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων Πυροσβεστικών δυνάμεων, η πραγματοποίηση εξάσκησης του προσωπικού και η αξιολόγηση του βαθμού ανταπόκρισης, συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών.

Οι ασκήσεις ετοιμότητας προσομοιάζουν μία ή περισσότερες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και ανήκουν στην κυκλική διεργασία του σχεδιασμού αντιμετώπισής της. Ουσιαστικά αποτελούν μέρος της διαρκούς εκπαίδευσης – εξάσκησης των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και συμβάλλουν στην απόκτηση επιπλέον επιχειρησιακής εμπειρίας.

Η άσκηση απέδειξε σε μεγάλο βαθμό την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των εμπλεκομένων, την αποδοτικότητα των διατιθέμενων μέσων και αξιολογήθηκε ο βαθμός ανταπόκρισης, συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών.