Κίνα: Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών | Τουλάχιστον 118 νεκροί

1971

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε την Δευτέρα 18/12 το βράδυ στην επαρχία Γκανσού της βορειοδυτικής Κίνας, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της χώρας (CENC).

Το επίκεντρο εντοπίζεται στην κομητεία Τζισισάν και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο το CENC.

Τουλάχιστον 118 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ δεκάδες επιπλέον έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ομάδες διάσωσης δίνουν «μάχη» για να απεγκλωβίσουν όσους και όσες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

Να σημειωθεί πως, επιπλέον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στην πόλη Χαϊντόνγκ, στη γειτονική επαρχία Τσινγκάι.

Ο σεισμός σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, σπίτια κατέρρευσαν και οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτοUSGS

Βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να δίνει εντολή να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σωθούν ζωές.

Η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση διακόπηκαν σε κάποια χωριά, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

«Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης

Οι αρχές έστειλαν μονάδες ειδικευμένες σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν, ενώ ηγέτες της επαρχίας βρίσκονται καθ’ οδόν, πάντα κατά το πρακτορείο.

Η σεισμική δόνηση έγινε σε χαμηλό βάθος, 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, στις 23:59 χθες Δευτέρα (17:59 ώρα Ελλάδας), κατά τα στοιχεία του USGS, που αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ισχύ του — αρχικά ανέφερε πως έφθανε τους 6,0 βαθμούς.

Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή κάπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λαντσόου, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκανσού, και ακολουθήθηκε από αρκετές μετασεισμικές δονήσεις μικρότερης ισχύος.