Εκλογές στη Σερβία: Σαρωτική νίκη για το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς

715

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς λαμβάνει ποσοστό 47,1% στις εκλογές της Σερβίας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς με καταμετρημένο το 50% των ψήφων.

Ο συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων «Η Σερβία ενάντια στη βία», που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023, έλαβε το 23,1% των ψήφων.

Οι Σοσιαλιστές το 6,8%, ο συνασπισμός των εθνικιστών «Ελπίδα» το 4,8%, το νεοσύστατο κόμμα «Η Φωνή του Λαού», του οποίου ηγείται ο γιατρός, αρνητής των εμβολίων, Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς, έλαβε εξίσου 4,8%.

Αν επιβεβαιωθούν μέχρι το τέλος της καταμέτρησης τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Άνα Μπρνάμπιτς τότε το Σερβικό Προοδευτικό κόμμα καταλαμβάνει τις 129 από τις 250 έδρες στο κοινοβούλιο. Στην προηγούμενη βουλή κατείχε 120 έδρες.

Οι καταγγελίες για προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος

Σημειώνεται ότι η σερβική ΜΚΟ CRTA, η οποία καλύπτει περισσότερα από 2.000 εκλογικά τμήματα, κατήγγειλε ότι από νωρίς της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου το πρωί φτάνουν λεωφορεία με ψηφοφόρους από την Βοσνία για να ψηφίσουν στον δήμο του Βελιγραδίου.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος στην πρωτεύουσα. Παρατηρητές της CRTA δέχτηκαν επίθεση σε χωριό της Βοϊβοντίνας από κουκουλοφόρους οι οποίοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο τους. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δράστες συνελήφθησαν.