Πώς να αποφύγετε και να θεραπεύσετε την ακμή

321

Η ακμή μπορεί να αποτελέσει τεράστια πηγή απογοήτευσης και μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες για αυτήν. Αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ! Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας εξηγήσω τι είναι η ακμή, τι την προκαλεί και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε στο σπίτι με φυσικές θεραπείες όπως το έλαιο τεϊόδεντρου.

Πλύνετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό.

Το πλύσιμο του προσώπου σας δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό είναι το πρώτο βήμα σε κάθε σχέδιο θεραπείας της ακμής. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό, όχι ζεστό – είναι καλύτερο για το δέρμα σας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ξεσπασμάτων. Αποφύγετε τα σκληρά scrubs ή απολεπιστικά αν έχετε λιπαρό δέρμα (μπορεί να το ερεθίσουν περισσότερο), αλλά αν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να είναι χρήσιμα για να τρίψετε τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος.

Η καλύτερη ώρα για να πλύνετε το πρόσωπό σας είναι μετά το πρωινό ξύπνημα ή λίγο πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ -αλλά και οι δύο τρόποι λειτουργούν!

Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές και το λιπαρό μακιγιάζ.

Αν έχετε λιπαρό δέρμα, αποφύγετε τις λιπαρές τροφές και φροντίστε να πλένετε το πρόσωπό σας μετά την κατανάλωσή τους. Επίσης, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μακιγιάζ με βάση το νερό ή χωρίς λάδι, αν είναι δυνατόν.

Αν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα πριν από την εφαρμογή του foundation ή του concealer.

Κάντε απολέπιση τακτικά.

Η απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα οποία μπορεί να φράξουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής.

– Το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε απολέπιση εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και την κατάσταση του δέρματός σας. Εάν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, είναι καλύτερο να το κάνετε μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα (σε αντίθεση με την καθημερινή). Αν έχετε λιπαρό ή μεικτό δέρμα, δοκιμάστε να το κάνετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο συχνά το πρόσωπό σας αισθάνεται ότι χρειάζεται ένα καλό τρίψιμο.

– Επιλέξτε ένα απολεπιστικό με βάση το είδος των αποτελεσμάτων που θέλετε από τη θεραπεία: είτε αυτό είναι πιο φωτεινό δέρμα είτε πιο λεία υφή- όπως και να έχει, υπάρχουν πολλές επιλογές στα φαρμακεία!

Χρησιμοποιήστε μια μάσκα προσώπου μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια μάσκα προσώπου μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό αφού καθαρίσετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό και στη συνέχεια το στεγνώσετε με μια καθαρή πετσέτα. Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε τη μάσκα και να την αφήσετε για 10-15 λεπτά πριν ξεπλύνετε ξανά με ζεστό νερό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος φυσικών συστατικών σας αρέσει – απλά βεβαιωθείτε ότι είναι όλα ασφαλή για τρόφιμα! Ορισμένες εξαιρετικές επιλογές περιλαμβάνουν:

– 1/2 φλιτζάνι απλό γιαούρτι (ή άλλο φυσικό γιαούρτι) αναμεμειγμένο με 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, και στη συνέχεια εφαρμόστε το όπως περιγράφεται παραπάνω. Αυτό θα βοηθήσει στην επούλωση των ουλών ακμής, ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσει το δέρμα σας απαλό και λείο!

– 1/2 φλιτζάνι φρέσκες φράουλες αναμειγμένες σε μορφή χυμού, στη συνέχεια εφαρμόστε όπως περιγράφεται παραπάνω (η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής).

Αναζητήστε έναν δερματολόγο αν χρειάζεστε θεραπεία ακμής με λέιζερ ή αν δεν έχετε αποτελέσματα από τα προϊόντα χωρίς συνταγή.

Ένας δερματολόγος θα είναι επίσης σε θέση να εκτελέσει μια ποικιλία διαδικασιών που δεν είναι διαθέσιμες στο τοπικό σας φαρμακείο. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

– Συνταγογραφούμενες κρέμες που περιέχουν ρετινοειδή (παράγωγα της βιταμίνης Α) ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου

– Θεραπείες με λέιζερ για φλεγμονώδη ακμή (βλατίδες και φλύκταινες) ή κομεδόνες (λευκές κεφαλές)

Συμπέρασμα

Η ακμή είναι ένα κοινό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε με το θεραπευτικό σας πλάνο, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο που μπορεί να σας συστήσει την καλύτερη πορεία δράσης.