Πώς να επιλέξω τον γυναικολόγο μου;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες καλούνται να αναζητήσουν τους καταλληλότερους γυναικολόγους - μαιευτήρες για αυτές και να καταλήξουν στον γυναικολόγο, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την προγεννητική τους φροντίδα, την υγεία των ιδίων, την υγεία του μωρού τους και την ασφάλεια του τοκετού τους.

443

Επειδή η επαφή εγκύου και γυναικολόγου είναι συχνή και ζωτικής σημασίας, γυναίκα και γυναικολόγος πρέπει να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης και άνεσης μεταξύ τους, κατά την οποία η έγκυος θα μπορεί να υποβάλει τις ερωτήσεις που θέλει και να εκφράσει ελευθέρα τις ανησυχίες και τις ανάγκες της.

Αν είστε λοιπόν έγκυος και ψάχνετε για τον κατάλληλο για εσάς γυναικολόγο, λάβετε υπόψη τις πιο κάτω συμβουλές:

Ζητήστε συστάσεις από τους φίλους και τους γνωστούς σας

Μιλήστε με φίλους, οικογενειακά πρόσωπα, γείτονες και γνωστούς ή ακόμη και με τον προσωπικό σας γιατρό, για συστάσεις διαφόρων γυναικολόγων. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ζητήσετε να μάθετε για την εμπειρία των δικών σας ανθρώπων. Να θυμάστε ωστόσο, ότι οι δικές σας ανάγκες διαφέρουν από τις ανάγκες των άλλων γυναικών, οπότε βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον παρομοιάζουν με αυτές των γυναικών που ρωτάτε.

Ενημερωθείτε για την εκπαίδευση και την ειδικότητα του γυναικολόγου

Ψάξτε και βρείτε το βιογραφικό του εκάστοτε γυναικολόγου στο διαδίκτυο. Λάβετε υπόψη τις διαδικτυακές κριτικές άλλων γυναικών και εξετάστε την άδειά του, τις σπουδές του, την ειδικότητά του, την πρόσθετή του εκπαίδευση σε νέες ιατρικές μεθόδους και την επιπρόσθετη ενημέρωσή του για διάφορα ιατρικά ζητήματα. Στην κατηγορία γυναικολόγοι του www.instadoctor.gr θα βρείτε το βιογραφικό, τις ειδικότητες αλλά και αξιολογήσεις άλλων ασθενών, ενώ μπορείτε να κλείσετε online ραντεβού με γιατρό, εύκολα και γρήγορα.

Λάβετε υπόψη υποκείμενες καταστάσεις υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζετε

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, τα οποία οι γυναικολόγοι καλούνται να διαχειριστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν αντιμετωπίζετε καταστάσεις υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το άσθμα και η κατάθλιψη, επιλέξτε έναν γυναικολόγο ο οποίος θα ειδικεύεται στη θεραπεία των εγκύων γυναικών με τέτοια προβλήματα υγείας.

Κάντε ερωτήσεις στους υποψήφιους γυναικολόγους

Κατά τη διάρκεια της πρώτης σας επίσκεψης στον γυναικολόγο, με αφορμή την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης σας, μιλήστε μαζί του για τις ανησυχίες σας, λύστε απορίες και ενημερωθείτε για τους τρόπους που χρησιμοποιεί για τη διαχείριση του οποιουδήποτε προβλήματος σας απασχολεί. Επιλέξτε τον γιατρό που σας εμπνέει περισσότερη ασφάλεια και ικανοποιεί περισσότερο τις ανάγκες σας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις πολιτικές του ιατρείου

Η εγκυμοσύνη προκαλεί ραγδαίες αλλαγές στο γυναικείο σώμα και ακόμη και οι υγιείς εγκυμοσύνες, μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστα συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν ξαφνικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να γνωρίζετε τα ωράρια του ιατρείου, αλλά και το τι γίνεται σε περίπτωση που χρειαστείτε έκτακτη βοήθεια για καταστάσεις όπως ένας τραυματισμός, σε ώρες εκτός του τυπικού ωραρίου.

Θα πρέπει επίσης να ενημερωθείτε για το τι γίνεται σε περίπτωση που έχετε απορίες που δεν επιβάλλουν την επίσκεψή σας στον γιατρό. Ενημερωθείτε από τον γυναικολόγο για τη διαδικασία, για το αν δηλαδή θα πρέπει να καλέσετε τον ίδιο ή κάποια νοσοκόμα για την επίλυσή τους.

Τέλος, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γυναικολόγο για τη διαδικασία που ακολουθείται όταν ο ίδιος απουσιάζει. Αν ο γυναικολόγος αποτελεί μέλος μιας ιατρικής ομάδας ενός νοσοκομείου ή μιας κλινικής, συνήθως η θέση του καλύπτεται από άλλον γιατρό. Αν ο γυναικολόγος ασκεί το επάγγελμά του μόνος του, θα πρέπει να σας ενημερώσει λεπτομερώς για τη διαδικασία που ακολουθείται όταν δεν είναι διαθέσιμος.

Ενημερωθείτε για τις πρακτικές τοκετού

Συζητήστε με τον υποψήφιο γυναικολόγο σας για τις πρακτικές τοκετού που ακολουθούνται στο ιατρείο ή την κλινική του. Μιλήστε του για τις ανησυχίες και τις προτιμήσεις σας.

Συζητήστε για οικονομικά ζητήματα

Ενημερωθείτε από τον γυναικολόγο για το πώς χρεώνει τις υπηρεσίες του και για το τι καλύπτει η ασφάλισή σας.

Πηγές

https://www.sutterhealth.org/services/pregnancy-childbirth/how-to-choose-an-obgyn

https://www.healthpartners.com/blog/tips-for-finding-the-right-ob-gyn/

https://www.verywellfamily.com/how-to-select-an-ob-gyn-for-your-pregnancy-5210222

https://utswmed.org/medblog/choosing-obgyn/