Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Γεωργίου Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία

406

Η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1992 ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία.

Η ημέρα αυτή υπογραμμίζει σε όλους, άτομα και κοινωνίες, την αναγκαιότητα να ευαισθητοποιηθούμε ακόμα περισσότερο στο θέμα της παροχής ίσων ευκαιριών στα άτομα με αναπηρία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την καλλιέργεια του σεβασμού και την υιοθέτηση κουλτούρας αποδοχής των ατόμων αυτών, που έχουν ιδιαίτερες ικανότητες.

Τονίζεται, επίσης, η αξία της προώθησης της ενιαίας συστηματικής φοίτησης και συμπερίληψης στην εκπαίδευση μαθητών/τριών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στην εκπαιδευτική διαδικασία κάθε άτομο δικαιούται να νιώθει ευπρόσδεκτο και ότι του παρέχεται το αναγκαίο πλαίσιο, για να αναπτυχθεί, με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή του στο σύνολο των σχολικών δραστηριοτήτων, ώστε να γίνεται βίωμα η ενταξιακή εκπαίδευση.

Το πνεύμα αυτό απηχεί και η συνδιοργάνωση που πραγματοποιείται από τον σύλλογο «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» και τις Δ/νσεις Π.Ε. και Δ.Ε. του Ν. Πιερίας του 8ου Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με τη συμμετοχή μαθητών σε μεικτές ομάδες ειδικών και τυπικών σχολείων σήμερα Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023.

Η μέρα αυτή, άλλωστε, μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνία μας μοιάζει με ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό, στο οποίο κάθε άτομο με το δικό του «χρώμα» και το δικό του «σχήμα», με τα ιδιαίτερα δηλαδή χαρακτηριστικά του, συνεισφέρει με τη μοναδικότητά του στην αρμονία του συνόλου.

Ας ακούσουμε, λοιπόν, τη φωνή αυτών των παιδιών που ζητούν να μοιραζόμαστε τον ίδιο κόσμο, την ίδια καθημερινότητα και να συμπορευόμαστε με αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό.

Αξίζουν την αμέριστη προσοχή μας.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας
Δρ. Γεώργιος Χρ. Μακρής