Η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου κεντρική ομιλήτρια στην Ημερίδα για την οστρακοκαλλιέργεια

454

Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η αυξημένη ζήτηση διεθνώς για υψηλής ποιότητας οστρακοειδή, τόνισε κατά την τοποθέτησή της η κυρία Μάνη στην πολύ επιτυχημένη ημερίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με θέμα «Βέλτιστες Πρακτικές και Νέες Μέθοδοι Ανάπτυξης της Οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα.

Επεσήμανε πως η υδατοκαλλιέργεια αναμένεται να διαδραματίσει έναν ολοένα και πιο αυξανόμενο ρόλο στη σίτιση της ανθρωπότητας, υπογραμμίζοντας πως η ιχθυοκαλλιέργεια και η οστρακοκαλλιέργεια αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, φέρνοντας ως παράδειγμα το success story των μυδιών Πιερίας, τα οποία «κατακτούν» τις αγορές του εξωτερικού με την υψηλή ποιότητά τους.

Στην ομιλία της η Υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

«Η οστρακοκαλλιέργεια είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι. Εκεί, θα παρουσιάσει και το συνέδριο «Our Ocean Conference» για την προστασία των ωκεανών και των παράκτιων οικοσυστημάτων, το οποίο θα γίνει στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2024.

Στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας βελτίωσης και απλούστευσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω της πλατφόρμας Notify Business του Υπουργείου Ανάπτυξης, που υπάγεται στην αρμοδιότητά της, η αδειοδότηση για τις υδατοκαλλιέργειες πραγματοποιείται πλέον με την απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης, μέσω ψηφιακής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα.

Συγχρόνως, ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας με βιώσιμο τρόπο, στηρίζοντας την ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών τομέων της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης, με στήριξη των επενδύσεων στην καινοτομία.

Η αυξημένη ζήτηση διεθνώς για υψηλής ποιότητας οστρακοειδή, αλλά και ψάρια, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.

Γι΄ αυτό και πρέπει να επενδύσουμε στη διαφοροποίηση του προϊόντος, σε σχέση με άλλες χώρες, και στην ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της υψηλής ποιότητας που ήδη διαθέτουμε.

Έχουμε ως οδηγό ένα πραγματικό success story, τα περίφημα μύδια  Πιερίας, τα οποία αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα εξωστρέφειας, ένα από τα πιο «δυνατά» ελληνικά brand name για τις αγορές του εξωτερικού.

Το μέλλον βρίσκεται στην οργανωμένη αλιεία. Η Μεσόγειος, και ιδιαίτερα η Ελλάδα, προσφέρονται για επενδύσεις στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών.

Θέλουμε να κερδίσουμε τον χώρο για ανάπτυξη που υπάρχει στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας μια ανάπτυξη για τον κλάδο, η οποία θα μετατοπίσει το επίκεντρο από την απλή εκμετάλλευση, στην περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια.

Για να δανειστώ και τα λόγια του Λιθουανοί Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Αλιείας και Θαλασσών Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, «αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά “πράσινοι”, πρέπει επίσης να σκεφτούμε και το γαλάζιο».