Χουρμάδες: Τα οφέλη στην υγεία μας

386

Οι χουρμάδες είναι φρέσκα φρούτα. Αυτό μπορεί να προξενήσει έκπληξη δεδομένου ότι οι περισσότεροι τους έχετε δει πιθανώς σε ξηρή, ξεφλουδισμένη εμφάνιση. Αλλά μόλις δείτε και δοκιμάσετε φρέσκους χουρμάδες, θα διαπιστώσετε ότι είναι συνήθως λαστιχωτοί και ελαστικοί σαν καραμέλα όταν ξεκολλάνε.

Επίσης οι χουρμάδες (και όλα τα άλλα φρούτα) είναι απίστευτα θρεπτικοί. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως Β6, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο, ενώ έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα. Και το πιο βασικό οι φυτικές ίνες στους χουρμάδες βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου και αυτό μαζί με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά κάνει τους χουρμάδες ένα εξαιρετικό υποκατάστατο ζάχαρης.

Οφέλη για την υγεία

  • Υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στους χουρμάδες είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης σας και αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η LDL χοληστερόλη είναι ο κακός τύπος χοληστερόλης που συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.
Τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών και του φαινολικού οξέος στους χουρμάδες μπορεί να είναι προστατευτικά για την καρδιά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν μελετηθεί και τα δύο για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς.

  • Αντιοξειδωτικά

Εκτός από τις διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, οι χουρμάδες έχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που καταστρέφουν τα κύτταρα και είναι η βασική αιτία πολλών ασθενειών.

Τα πιο άφθονα αντιοξειδωτικά στους χουρμάδες περιλαμβάνουν τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και τα φαινολικά οξέα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου για ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και Αλτσχάιμερ.

  • Υγιής πέψη και ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα

Οι χουρμάδες ωφελούν την πέψη και το σάκχαρο του αίματος χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δραστικής αύξησης του σακχάρου στο αίμα που προέρχεται από τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες.