Ναυάγιο στη Λέσβο: Το χρονικό | Η δραματική διάσωση του Αιγύπτιου μηχανικού | Η μαρτυρία για το πλοίο

525

Πλοίο μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, μεταφέροντας 6.000 τόνους αλάτι με 14 μέλη του πληρώματος, από Συρία, Αίγυπτο και Ινδία.

Στις 3:06 τα ξημερώματα της Κυριακής 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 4:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. Στις 7:11, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.

Μία ώρα μετά, στις 8:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανότατα εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθιση του πλοίου ήταν θέμα χρόνου.

Λόγω της κακοκαιρίας Bettina, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το Λιμενικό επιχειρούσε στην περιοχή του ναυαγίου, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες με τους ανέμους να φτάνουν μέχρι τα 9 μποφόρ και τα κύματα να φτάνουν τα 4 μέτρα.

Η δραματική διάσωση του Αιγύπτιου ναυαγού

Μέχρι στιγμής, ένα μόνο μέλος του πληρώματος έχει καταφέρει να διασωθεί. Πρόκειται για Αιγύπτιο μηχανικό ο οποίος σώθηκε καθώς όταν έπεσε στη θάλασσα ανέβηκε σε ένα βαρέλι που επέπλεε δίπλα του και κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μέχρι να εντοπιστεί να διασωθεί από το Λιμενικό.

Ο ναυαγός είναι σε γενική καλή κατάσταση, σύμφωνα πάντοτε με τους θεράποντες ιατρούς και η υγεία του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

 

Όπως τόνισε ο Αιγύπτιος μηχανικός που διασώθηκε, το βράδυ πριν το ναυάγιο το πλοίο έμπαζε νερά. «Προσπαθούσαμε με κουβάδες και ότι είχαμε στο πλοίο να τα βγάλουμε. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε. Άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση και τότε πήδηξα στη θάλασσα. Τότε είδα άλλα 4 με 5 άτομα να πηδούν και εκείνοι στο νερό. Από εκεί και πέρα δεν τους ξαναείδα», υποστήριξε».

Παραπλέον πλοίο εντόπισε τη σορό του ναυτικού

Οι έρευνες συνεχίζονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες για τα υπόλοιπα 12 μέλη του πληρώματος.

Εν τω μεταξύ, γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου όπου σημειώθηκε το ναυάγιο, εντοπίστηκε από παραπλέον πλοίο σορός άνδρα και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Μεταφορά της σορού στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης

Μεταφορά της σορού στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης