Παλαιστίνη: Στην αγκαλιά των δικών τους 49 ημέρες μετά

Οι πρώτοι όμηροι απελευθερώθηκαν, ωστόσο τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς προειδοποιούν πως η εκεχειρία είναι προσωρινή

1822

Οι πρώτοι 13 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – ελευθερώθηκαν χθες έπειτα από 49 ημέρες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Οι ηλικίες τους είναι από δύο έως 85 ετών και οι φωτογραφίες τους εμφανίστηκαν χθες το βράδυ στις προσόψεις κτιρίων στο Ισραήλ. Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους παρακολουθώντας τη διαδικασία απελευθέρωσης, ένα πρώτο διάλειμμα ανακούφισης έπειτα από εβδομάδες πένθους και φόβου. Επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος που κρατούνταν επίσης όμηροι – όλοι άνδρες, οι οποίοι απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες στο Νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου όταν πραγματοποιήθηκε η αιματηρή επίθεση της Χαμάς.

Η παύση όσον αφορά τις μάχες στη Γάζα τέθηκε σε ισχύ χθες το πρωί – η πρώτη εκεχειρία έπειτα από επτά εβδομάδες πολέμου – καθώς φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο και οι άνθρωποι στη Νότια Γάζα βγήκαν έξω στους δρόμους ύστερα από εβδομάδες μαχών και ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Συνολικά 50 ισραηλινοί όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν σε μια τετραήμερη παύση των μαχών με αντάλλαγμα 150 παλαιστίνιους κρατουμένους στο Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία προέκυψε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Το Ισραήλ λέει ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί εάν απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι με ρυθμό 10 την ημέρα. Χθες το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι και οι πρώτοι 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στη φυλακή Οφερ στη Λωρίδα της Γάζας – 24 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που καταδικάστηκαν για απόπειρα δολοφονίας για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων και 15 έφηβοι που φυλακίστηκαν για αδικήματα όπως η ρίψη πετρών σε ισραηλινά στρατεύματα.

Η όλη επιχείρηση έγινε με τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού, εργαζόμενοι στον οποίο μετέφεραν τους ισραηλινούς ομήρους με αυτοκίνητα στο πέρασμα της Ράφα, που ενώνει τη Γάζα με την Αίγυπτο. Οταν έφθασαν σε αιγυπτιακό έδαφος οι όμηροι παραδόθηκαν σε ισραηλινούς αξιωματούχους – σύμφωνα με ανακοίνωση «όλοι είναι καλά και μιλάνε». Αφού τους έγιναν οι πρώτες εξετάσεις, κατόπιν μεταφέρθηκαν στο Τελ Αβίβ σε νοσοκομεία, όπου θα υποβληθούν σε περαιτέρω σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις. Εκεί τους περίμεναν οι συγγενείς τους.

Εννέα ώρες μετά τη σιωπή των πυροβόλων όπλων για πρώτη φορά σε επτά εβδομάδες, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι ξεκινούσε η επιχείρηση που αναμένεται να φέρει τις επόμενες ημέρες και άλλους ισραηλινούς ομήρους στο σπίτι τους. Πηγή ανέφερε ότι η απελευθέρωση των Ταϊλανδών ακολούθησε ξεχωριστή πορεία συνομιλιών με τη Χαμάς με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Από το πρωί χθες, οι μάχες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των μαχητών της Χαμάς σταμάτησαν για πρώτη φορά σε επτά εβδομάδες στο πλαίσιο της εκεχειρίας. Δεν αναφέρθηκαν μεγάλοι βομβαρδισμοί, χτυπήματα πυροβολικού ή επιθέσεις με ρουκέτες, αν και η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορήθηκαν για σποραδικούς πυροβολισμούς και άλλες παραβιάσεις. Και οι δύο πλευρές έχουν αναφέρει ότι οι συγκρούσεις θα επαναληφθούν μόλις τελειώσει η τετραήμερη εκεχειρία, όμως εκπρόσωποι ξένων κρατών τους προτρέπουν να την παρατείνουν.