Δήμος Δίου-Ολύμπου: 25η Νοεμβρίου | Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

450

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Τρεις δεκαετίες μετά και ήδη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν θα έπρεπε να μιλάμε ακόμα για περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, είναι συχνό φαινόμενο γυναίκες να δέχονται σωματική, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική βία· διακρίσεις που παραβιάζουν σε σημαντικό βαθμό τα δικαιώματά τους.

«Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (Α. Γκουτέρες, ΓΓ Ηνωμένων Εθνών)

Στο πλαίσιο της ημέρας, συμβολικά το Δημαρχείο  (κτίριο Ναυτικού Μουσείου) φωταγωγείται με πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα που έχει οριστεί ως σύμβολο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Χρέος ωστόσο του καθένα και της καθεμιάς από εμάς είναι η ενημέρωση, η αφύπνιση, η εγρήγορση.

Αναζητούμε βοήθεια:

  • στο Κέντρο Κοινότητας και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας (τηλ. 2352083780)
  • στην 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση 15900 – Γραμμή κατά της βίας / υπέρ των γυναικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στην ιστοσελίδα www.womensos.gr

Ιδιαίτερα χρήσιμη και ενημερωτική είναι η εφαρμογή (για κινητά) «Οδηγός τσέπης για την Έμφυλη Βία». Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ:

Συζητάμε το θέμα στις οικογένειές μας, στα σχολεία μας, στον εργασιακό χώρο, στις κοινωνικές συναναστροφές μας. Σπάμε τη σιωπή, βοηθάμε τις γυναίκες γύρω μας, δεν αδιαφορούμε.

Καμιά δεν είναι μόνη.