Μεξικό: Εξερράγη το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ – Απομακρύνονται από τις κοντινές περιοχές οι πολίτες

427

Ένα ενεργό ηφαίστειο στο Μεξικό έστειλε νέφη τέφρας σε ύψος πάνω από 6 μέτρα αυτή την εβδομάδα καθώς άρχισε να εκλύει ηφαιστειακό αέριο και υδρατμούς.

Δεκάδες ηφαίστεια εκρήγνυνται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ποποκατεπέτλ 40 μίλια νοτιοανατολικά της Πόλης του Μεξικού. Το όνομα του ηφαιστείου μεταφράζεται σε «βουνό που καπνίζει».

Το επίπεδο συναγερμού του ηφαιστείου είναι στο κίτρινο, που σημαίνει ότι το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Καταστροφών (CENAPRED) του Μεξικού παραμένει προσεκτικό στην κατάσταση του ηφαιστείου και προετοιμάζεται για πιθανή εκκένωση εάν ενταθεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο συναγερμός δεύτερης φάσης ενεργοποιείται όταν το ηφαίστειο παρουσιάζει μια αλλαγή στη δραστηριότητά του, όπως η έκλυση υδρατμών ή αερίου ή η ύπαρξη ελαφριάς τέφρας.

Η CENAPRED παρακολουθεί την έκρηξη και εξέδωσε ενημέρωση για την κατάσταση του ηφαιστείου την Τετάρτη. Η έκθεση ανέφερε ότι μια «σταθερή εκπομπή υδρατμών, ηφαιστειακών αερίων και τέφρας» παρατηρείται να χύνεται από το ηφαίστειο και να διασκορπίζεται στα νοτιοδυτικά. Η τέφρα έφθασε τόσο ψηλά που μπορούσε να φανεί από το διάστημα, σύμφωνα με τον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Zoom Earth.

«Η σημερινή έκρηξη του #Popocatépetl όπως φαίνεται από το διάστημα», αναρτήθηκε στο λογαριασμό X, πρώην Twitter, το απόγευμα της Τετάρτης. Ένα time-lapse βίντεο που συνόδευε την ανάρτηση έδειξε ένα σταθερό νέφος τέφρας να βγαίνει από το ηφαίστειο σε διάστημα αρκετών ωρών. Άλλοι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης επεσήμαναν επίσης ότι στην περιοχή υπήρχε πολλή τέφρα.

Το Ποποκατεπέτλ εκρήγνυται από τον Ιανουάριο του 2005 και έχει περάσει από πολλαπλές φάσεις εκπομπής υπερβολικής τέφρας, αναστατώνοντας συχνά τις πτήσεις. Μετά από μια περίοδο 70 ετών λήθαργου εξερράγη τον Δεκέμβριο του 1994. Η ηφαιστειακή του δραστηριότητα ενισχύθηκε το 1996 και το 1997. Το ηφαίστειο εξερράγη το 2000, προκαλώντας την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από τους γύρω δήμους.