Οι κοριοί και ο ρόλος των αιθέριων ελαίων

Χρήσιμα tips για να εξαφανίσετε από το σπίτι σας τους κοριούς που ελλοχεύουν κινδύνους για την ατομική και δημόσια υγεία.

373

Μέρα με τη μέρα, η είδηση για την παγκόσμια εξάπλωση των κοριών προσελκύει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον. Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν πληγεί σε επιδημικές διαστάσεις ενώ πλέον το πρόβλημα έφτασε και στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν αλλά και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται.

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα τσιμπήματα των κοριών προκαλούνται κυρίως από δύο είδη εντόμων, των Cimex lectularius και Cimex hemipterus που το μέγεθος τους είναι από 1 έως και 7 mm. Ο άνθρωπος είναι ιδανικός οργανισμός για τα γεύματα των κοριών!

Οι κοριοί υπήρχαν πάντα, όμως, τα τελευταία χρόνια ήταν λιγότερο συχνή η εμφάνισή, όπως και ο αριθμός τους. Στην Ελλάδα, δεν μπορούμε χαρακτηρίσουμε την εμφάνιση κοριών επιδημία, όμως οι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν να μιλάμε σύντομα για επιδημία και στη χώρα μας καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους.

Οι κοριοί με το τσίμπημα τους, μπορούν να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιπτώσεις, πυρετό αλλά και αλλεργίες. Τα δερματικά προβλήματα είναι η πιο ήπια επίπτωση αλλά ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετές μέρες.

Σημάδια ότι υπάρχουν κοριοί στον χώρο σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθείτε την παρουσία τους στον χώρο σας, είναι να ελέγξετε το σπίτι σας με μεγεθυντικό φακό, κυρίως το στρώμα και τα έπιπλα σας. Λεκέδες από αίμα στα κλινοσκεπάσματα, μαύρα στίγματα στο κρεββάτι σας (περιττώματα κοριών), κελύφη αυγών και περίεργες μυρωδιές που θυμίζουν μούχλα, θα πρέπει να σας προβληματίσουν. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε τσιμπήματα στο σώμα σας, μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την αντικατάσταση του στρώματος σας.

 Tips για να προστατευτείτε από τους κοριούς

Οι κοριοί μπαίνουν στο σπίτι από κάποια ανοιχτή πόρτα, κάποιο ανοιχτό παράθυρο, από τα ρούχα ή τα προσωπικά σας αντικείμενα. Φράξτε τις πόρτες και τα παράθυρα, προσέξετε τα υπολείμματα τροφών και την υγρασία, χρησιμοποιείστε αποτρεπτικά κοριών και επιδιορθώστε ρωγμές. Τέλος, ελέγξτε προσεκτικά το στρώμα αλλά και το κατοικίδιο σας.

Τα αιθέρια έλαια που αντιμετωπίζουν το τσίμπημα των κοριών

Τα αιθέρια έλαια εμποδίζουν το τσίμπημα των κοριών αλλά καταπραΰνουν και την περιοχή μετά το τσίμπημα τους. Το έλαιο μέντας, το έλαιο tea tree και το έλαιο λεβάντας είναι τα πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των κοριών. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να απωθήσετε τους κοριούς δημιουργώντας ένα σπρέι που θα ψεκάσετε πάνω σας αλλά και στα προσωπικά σας αντικείμενα.

Βρείτε τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των κοριών στο DPharmacy , το πληρέστερο online φαρμακείο.