Τι σημαίνει σήμερα το Πολυτεχνείο για τους Έλληνες; – Μεγάλη έρευνα 50 χρόνια μετά την εξέγερση

Τη σημασία της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σήμερα, καταδεικνύει πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research

3193

Τι σημαίνει το Πολυτεχνείο για τους Έλληνες; Πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research δίνει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, μισό αιώνα μετά την εξέγερση των φοιτητών.

Η έρευνα, στα συμπεράσματά της, αναφέρει ότι 50 μετά η σημασία και ο καταλυτικός ρόλος του Πολυτεχνείου στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας δεν αμφισβητούνται, η εξέγερση θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός για την πλειοψηφία των Ελλήνων και η φλόγα δεν έχει σβήσει.

Το Πολυτεχνείο ζει

Επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Για τη μεγάλη πλειοψηφία η εξέγερση θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός (70%) που επηρέασε θετικά την πορεία της χώρας (72%).

Είναι όμως σήμερα επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου; Εδώ οι απαντήσεις φανερώνουν έχουν χάσει τη δυναμική τους. Ξεπερασμένα απαντά το 51% και επίκαιρα το 47%.

Στη δημόσια συζήτηση γίνονται συχνά αναφορές στη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» και τη συμμετοχή της στα πράγματα την περίοδο της μεταπολίτευσης. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν πώς κρίνουν το ρόλο αυτής της γενιάς από την πτώση της δικτατορίας έως σήμερα. «Αρνητικά και μάλλον αρνητικά» απαντά το 65% και μόνο το 30% «απαντά θετικά και μάλλον θετικά».

Στο κρίσιμο ερώτημα αν τα οράματα του Πολυτεχνείου έγιναν πράξη η διαψεύστηκαν το 60% απαντά πως «κατά κύριο λόγο διαψεύστηκαν» και το 33% πως «έως έναν βαθμό, άλλαξαν τη χώρα».

Η αιματοβαμμένη σημαία

Τι συμβολίζει σήμερα το Πολυτεχνείο; Το 47% απαντά την ενότητα και το 41% το διχασμό ενώ υπάρχει και ένα 12% που δηλώνει δεν ξέρω, δεν απαντώ.

Με βάση την κομματική προέλευση των ερωτώμενων προκύπτει πως οι υποστηρικτές των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς τοποθετούνται ευνοϊκά και πιο επιφυλακτικά οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και των μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Δείτε εδώ την έρευνα της Κάπα Research