Κατερίνη: Δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (φωτο)

Δήμος Κατερίνης, Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Πιερίας, σύλλογοι & φορείς συνεργάστηκαν για την ευαισθητοποίηση του κοινού

410

Μία ημέρα, η 14η Νοεμβρίου, αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα του Διαβήτη. Ένας μήνας, ο Νοέμβριος, αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον Διαβήτη! Στο πλαίσιο αυτό, δράση μετρήσεων σακχάρου, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, πραγματοποίησε χθες, σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης («Βοήθεια στο σπίτι» & Κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Κατερίνης), ο Σύλλογος Διαβητικών του Ν. Πιερίας. Για τη δράση συνεργάστηκαν επίσης: η 3η Υγειονομική Περιφέρεια της Μακεδονίας (Κέντρο Υγείας Κατερίνης – Επισκέπτες Υγείας & Νοσηλευτές) η 4η και 12η ΤΟΜΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Ν. Πιερίας,  εθελόντριες και εθελοντές ιατροί, νοσηλευτές της Διασωστικής Ομάδας του Ν. Πιερίας, καθώς και εθελοντές –  νοσηλευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 350 μετρήσεις σακχάρου αίματος, από τις οποίες προέκυψε ότι το 60 % ήταν άτομα με σάκχαρο από 120 -250, ενώ το 30 % του δείγματος, έδειξε ότι ήταν άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι το γνώριζαν.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Σωτηρία Ουσταμπασίδου και εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων και συλλόγων ευχαρίστησαν όλους όσοι συμμετείχαν ή συνεργάστηκαν σε αυτή τη δράση πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Τέλος, χτες το βράδυ, ο Δήμος Κατερίνης και ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν.Πιερίας «έντυσαν» το Δημαρχείο, στο μπλε χρώμα του διαβήτη! Ειδικότερα, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για την πάθηση, με την όποια ζουν σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο συνάνθρωποι μας στην Ελλάδα και 463 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ο Δήμος Κατερίνης φωταγώγησε συμβολικά το Δημαρχείο, συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα.

Στην Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).  Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διοργάνωσε το 1ο Diabetes Empowerment Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο το διήμερο 10-11 Νοεμβρίου: «Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. για το 2023, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι 1.193.003 άτομα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας. «Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης, ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του 1ου Diabetes Empowerment Forum».

Όπως επισημάνθηκε – μεταξύ άλλων – στα συμπεράσματα του συνεδρίου: «Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν πανελλαδικά μπορούν να βρουν λύση είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσα από ένα σωστά δομημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. έχει δουλέψει και προτείνει προς εφαρμογή, στον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».