Κοροναϊός: Έξαρση στους 65άρηδες – Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη

Τελευταία δεδομένα του ECDC δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού σε άτομα άνω των 65 ετών στην Ευρώπη και την Ελλάδα, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό τους με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

901

Σε υψηλό επίπεδο συντηρείται η νοσηρότητα της Covid-19 στους ηλικιωμένους, όπως προκύπτει από τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Με βάση την εβδομαδιαία έκθεση που δημοσιεύει για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τα περιστατικά στα άτομα άνω των 65 ετών είναι διπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο στον γενικό πληθυσμό στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, για την εβδομάδα 30 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου, σε κάθε κρούσμα covid στον γενικό πληθυσμό αναλογούν δύο κρούσματα στους άνω των 65 (47,8 ανά 100.000 και 111,1 αντίστοιχα).

Τα τελευταία δεδομένα κάνουν ακόμη πιο επίκαιρο το κάλεσμα που απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στους πολίτες, ιδιαίτερα όσους είναι άνω των 60 ετών, να εμβολιαστούν κατά των μεταλλάξεων της covid, από την ημερίδα του ygeiamou.gr με θέμα «Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές».

«Nα τρέξουν να εμβολιαστούν για να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις του ιού που έρχονται διαρκώς καινούργιες και δοκιμάζουν τα συστήματα υγείας», είπε και συμπλήρωσε πως «εμείς πρέπει σταθερά να ενημερώνουμε τους πολίτες για τη δυνατότητα τους να αντιμετωπίσουν με τρόπο αποτελεσματικό το ζήτημα αυτό».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην περίοδο της έξαρσης της πανδημίας της Covid, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως πήραμε ένα μάθημα εκείνη την περίοδο «ότι ο άνθρωπος μπορεί, η επιστήμη έχει εργαλεία και πραγματικά μπορεί να αντιμετωπίσει όλους τους εχθρούς της υγείας των ανθρώπων στον πλανήτη» και χαρακτήρισε «υποδειγματικό» το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.