ΜΑXΙ ΑΒΕΕ: Τζίρο 105 εκατ. ευρώ αναμένει το 2023 – Οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις

1487

Με τζίρο περίπου στα 105 εκατ. ευρώ και άνοδο κατά 8,25% σε όρους YTD φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα χρονιά για την εταιρεία MAXI A.B.E.E. με έδρα την Κατερίνη, ενώ για το προσεχές διάστημα η αμιγώς ελληνική βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας χάρτου έχει προγραμματίσει τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ 

Η καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, με δύο εργοστάσια παραγωγής χαρτοπολτού (Paper Mills) και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας με 15 γραμμές επεξεργασίας που μετρά ήδη 35 χρόνια στον κλάδο, συνεχίζει να χαράσσει μια εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία, γεγονός που την καθιστά μια βιομηχανία ορόσημο στον τομέα της, για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η παραγωγή σε νούμερα

Η βορειοελλαδίτικη MAXI παράγει και επεξεργάζεται προϊόντα χάρτου (tissue), όπως χαρτί υγείας και κουζίνας οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, χαρτοπετσέτες οικιακές και επαγγελματικές, χαρτομάντιλα τσέπης και facial, χειροπετσέτες Ζικ-Ζακ, χάρτινο τραπεζομάντιλο και χαρτοβάμβακα αποκλειστικά από πρωτογενή πολτό (100% καθαρή κυτταρίνη), εξαιρετικής ποιότητας.

O κύριος όγκος των προϊόντων της (60%) παράγεται και διανέμεται με το ομώνυμο brand maxi με το χαρακτηριστικό φύλλο ευκαλύπτου, το οποίο παραπέμπει άμεσα και στην προέλευση της πρώτης ύλης με το υπόλοιπο 40% να αποτελείται από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Αναφορικά με την εξαγωγική δραστηριότητα της βιομηχανίας, εκτείνεται σε 14 χώρες και οι εξαγωγές συνεισφέρουν το 17% του κύκλου εργασιών της.

Οι επόμενες επενδύσεις

Τα επενδυτικά βήματα της ΜΑXΙ γίνονται με ταχείς ρυθμούς, καθώς έχει επενδύσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια. Η πιο πρόσφατη επένδυση που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης αφορά στην ανακατασκευή και χρήση των νέων αποθηκών συνολικού εμβαδού 10.000τμ, σε όμορο πρώην εργοστάσιο τουβλοποιίας, και είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία σε ποσοστό 75%.

Οι επόμενες προγραμματισμένες επενδύσεις είναι εστιασμένες στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρείας με την εγκατάσταση μονάδων αυτοπαραγωγής ενέργειας στα δύο εργοστάσια παραγωγής χαρτοπολτού ακολουθώντας έτσι την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Παράλληλα, το επενδυτικό πλάνο της ΜΑXΙ περιλαμβάνει την αγορά νέων συσκευαστικών μηχανών και ρομποτικών συστημάτων παλετοποίησης, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

MAXI

Οι ανοδικές επιδόσεις

Το 2022 χαρακτηρίστηκε ως μια εκπληκτική χρονιά κατά την οποία η βιομηχανία είδε εκτόξευση του τζίρου από τα 45 στα 100 εκατ. ευρώ (αύξηση 127%) ως αποτέλεσμα της ταχύτατης και βέλτιστης απόδοσης του νέου μύλου παραγωγής χαρτοπολτού (Paper mill 2), της νέας γραμμής επεξεργασίας επαγγελματικών προϊόντων, της καλής τουριστικής χρονιάς για την χώρα αλλά και των ανατιμήσεων, οι οποίες συνέβησαν από το δεύτερο μισό του έτους.

Η εκτίμηση της εταιρείας για το κλείσιμο του 2023 είναι περίπου στα 105 εκατ. ευρώ και αν συγκριθεί με τη χρονιά του 2021, πρόκειται για αύξηση κατά 144%. Με βάση τα δεδομένα αυτά, πρόκειται για σταθεροποίηση της κατάστασης σε σχέση με τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2022. Η διεύρυνση παράλληλα των μεριδίων της εταιρείας στην αγορά συμβάλει στην επιπλέον ανάπτυξη, παρά τις μειώσεις στους τιμοκαταλόγους από την αρχή του χρόνου.

Η εταιρεία

H ΜΑXΙ ΑΒΕΕ είναι μια αμιγώς Ελληνική Βιομηχανία Παραγωγής και Επεξεργασίας Χάρτου, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από τα τέλη του έτους 1988. Έχει έδρα την πόλη της Κατερίνης και συγκεκριμένα στο 1ο χλμ. της Π.Ε.Ο. Κατερίνης – Θεσσαλονίκης όπου βρίσκονται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τα 3 εργοστάσια, οι αποθήκες και τα κεντρικά γραφεία. Αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, με δύο εργοστάσια παραγωγής χαρτοπολτού (Paper Mills) και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας με 22 γραμμές επεξεργασίας για 35.000
τόνους / έτος. Η ΜΑXΙ διαθέτει επίσης πλήρως λειτουργικό υποκατάστημα στις Αχαρνές, Αττικής και όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, το 2023 έφτασε τους 388 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων 308 ανδρών και 30 γυναικών.

MAXI