8 Νοεμβρίου: Η Σύναξη Των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ, προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας

4399

Τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων τιμά σήμερα, 8 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση, καθώς επίσης και σε ανάμνηση της αποστασίας του σατανά.

Οι άγγελοι δημιουργήθηκαν πριν από τον υλικό κόσμο, αφού στο βιβλίο της Π.Δ. «Ιώβ» παρουσιάζεται ο Θεός να μιλά και να ομολογεί ότι μόλις δημιούργησε τα άστρα, όλοι οι άγγελοι τον ύμνησαν με δοξολογίες.

H Δημιουργία των Αγγέλων

Ο Θεός δημιούργησε δέκα Τάγματα Αγγέλων, τα εννέα από τα οποία έχουν τις εξής ονομασίες : Σεραφίμ, Χερουβίμ, Αρχάγγελοι και Άγγελοι. Ο επικεφαλής του δεκάτου τάγματος, ήταν ο Εωσφόρος.

Λοιπόν, ο Διάβολος λόγω της υπερβολικής του υπερηφάνειας, καυχήθηκε ότι θα βάλει τον θρόνο του πάνω στις νεφέλες του ουρανού και ότι θα γίνει όμοιος με τον Θεό και όπως γράφει ο προφήτης Hσαΐας (Hσ. ιδ΄, 14), αμέσως μόλις τα σκέφτηκε αυτά ο Διάβολος έπεσε απ’την ουράνια δόξα και το αρχαγγελικό του αξίωμα. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς γράφει ότι «Eθεώρουν τον Σατανάν ως αστραπήν εκ του ουρανού πεσόντα» (Λουκ. ι΄, 18). Και το τάγμα του Εωσφόρου έπεσε μαζί του, κι από φωτεινοί Άγγελοι έγιναν σκοτεινοί και δαίμονες.

Μετά την πτώση του Εωσφόρου και των αγγέλων που τον ακολούθησαν, ο αρχάγγελος Μιχαήλ στάθηκε εν τω μέσω των υπόλοιπων ταγμάτων και αναφώνησε: «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» (Σταθείτε γερά, σταθείτε με σεβασμό στον Θεό) και οι υπόλοιπες αγγελικές δυνάμεις στάθηκαν πιστές στο Θεό.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μάζεψε και ένωσε σε ένα, όλους τους Αγγέλους και τους φώναξε το “Πρόσχωμεν”, δηλαδή να προσέξουν και να κατανοήσουν τι έπαθαν αυτοί οι εκπεσόντες Άγγελοι, οι δαίμονες, για την υπερηφάνειά τους. Να στοχαστούν οι Άγγελοι και να κατανοήσουν τι είναι ο Θεός και τι είναι ο Άγγελος. Ο Θεός είναι ο Δεσπότης και ο Δημιουργός του παντός και οι Άγγελοι είναι δούλοι και κτίσματα του Θεού. Κι έτσι οι Άγγελοι ανύμνησαν και δόξασαν τον Θεό και είπαν τον Αγγελικό ύμνο “Άγιος, Άγιος, Άγιος Kύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης αυτού”

Από τότε οι άγγελοι έμειναν σταθεροί στην αγιότητα.

Για την υποταγή του αυτή ο Θεός όρισε ο Μιχαήλ να είναι ο πρώτος των Αγγελικών τάξεων.

Οι Προστάτες της Πολεμικής μας Αεροπορίας

Την ημέρα εορτής των Αρχαγγέλων γιορτάζει η Πολεμική μας Αεροπορία. Οι αεροπόροι μας σαν φύλακες άγγελοι πετούν, μας σκεπάζουν και μας προστατεύουν με την παρουσία τους. Διαφυλάττουν την εδαφική και εναέρια ακεραιότητα της Πατρίδας μας και υπενθυμίζουν σε όποιον την επιβουλεύεται, ότι οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν ακόμη και τη ζωή τους προκειμένου να την υπερασπιστούν. Όσο κι αν οι ξενόδουλες «ελληνικές» κυβερνήσεις δίνουν γη και ύδωρ στους εχθρούς μας, τα Ελληνικά νιάτα δεν θα πάψουν να αγωνίζονται για την Ελλάδα μας. Εμείς ευχόμαστε οι Αρχάγγελοι να τους προστατεύουν, να τους φωτίζουν και να τους ενδυναμώνουν στο δύσκολο έργο τους.