Η «τελική επίθεση» από τον IDF στη Χαμάς – Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στη Γάζα

322

«Αναπόφευκτη» μοιάζει η «τελική επίθεση» του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία και τούνελ, στρατηγικές θέσεις σύμφωνα με τον IDF της Χαμάς, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας να έχουν φτάσει τους 10.022 από το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συνέχισαν να σφυροκοπούν αδιάκοπα κατά τη διάρκεια της νύχτας τον πολιορκημένο θύλακα, πλησιάζοντας κάθε ώρα που περνά και πιο κοντά στο κέντρο της Γάζας.

Πλησιάζει η ώρα της εισβολής στα τούνελ

Στόχος του ισραηλινού στρατού να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης, παρά την προτροπή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για «τακτικές παύσεις». Το στάδιο αυτό έχει διττή στόχευση: Πρώτον τον περιορισμό και την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς μέσα στον οικιστικό ιστό της Γάζας και δεύτερον, την  «κατάληψη» της πόλης μέχρι το κέντρο της, προκειμένου να καταληφθεί το διοικητήριο της Χαμάς, το οποίο, σύμφωνα με τον IDF, βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Την επιχείρηση στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε ο απόστρατος στρατηγός του IDF, Γιόρα Άιλαντ, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την επιχείρηση, ακόμα και με τίμημα χιλιάδες νεκρούς αμάχους!

«Είναι αναπόφευκτη η διεξαγωγή επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Σίφα, κάτω από το οποίο υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς και δαιδαλώδεις σήραγγες που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο από μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης», ήταν η διατύπωση του πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, προκαλώντας αίσθηση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο υποστράτηγος εξέφρασε την άποψη πως οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ακόμη και εάν στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους.

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του αρχηγού της CIA Μπιλ Μπερνς στο Ισραήλ, ο Άιλαντ είπε: «Ελπίζω πως θα του το εξήγησαν. Και αν υπάρχει βούληση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο (νοσοκομείο) Αλ Σίφα, που τη θεωρώ αναπόφευκτη, ελπίζω ο επικεφαλής της CIA να έλαβε μια εξήγηση γιατί είναι απαραίτητη και γιατί οι ΗΠΑ πρέπει τελικά να υποστηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση, ακόμη κι αν στη συνέχεια υπάρξουν χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους».

Γκουτέρες: Η Γάζα γίνεται νεκροταφείο παιδιών

Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι «πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ταυτόχρονα, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Τακτικές παύσεις» ζήτησε ο Μπάιντεν

Ωστόσο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ αυτές τις προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος». Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι πρόσφορη μια γενική κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή.

Νετανιάχου: Επόμενη θα είναι η Ευρώπη

«Εάν η Μέση Ανατολή ”πέσει” στον “άξονα του τρόμου”, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη», προειδοποίησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε δεκάδες ξένους πρέσβεις στην Ιερουσαλήμ. «Και κανείς δεν θα είναι ασφαλής» δήλωσε εμφατικά! Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς «δεν είναι μια τοπική μάχη». «Η νίκη μας είναι η δική σας νίκη», υποστήριξε.

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τον αγώνα του Ισραήλ κατά της Χαμάς σαν μια «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».