Εκδήλωση μνήμης για την Μαριέττα Γιαννάκου

550

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου που διοργάνωσε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στην πορεία της στην πολιτική σκηνή, αλλά και στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας η Μαριέττα Γιαννάκου ανέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών “Παναθηναϊκή”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

“Η ισχυρή πίστη της Γιαννάκου στον κοινοβουλευτισμό αναδεικνύεται με την στάση που τήρησε την περίοδο που, ως υπουργός Παιδείας, παρουσίασε και έθεσε προς διαβούλευση την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και τον Νόμο Πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Γιαννάκου επιζητούσε πράγματι έναν Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, δυστυχώς όμως σε ώτα μη ακουόντων. Με διορατικότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα πρότεινε τομές σ΄ έναν χώρο που κυριαρχούσαν κάθε λογής συμφέροντα, το βόλεμα και η ήσσων προσπάθεια. Σταχυολογώ: Ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ. Αξιολόγηση και λογοδοσία των Ιδρυμάτων. Καθιέρωση της καθολικής συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ. Διαφάνεια στη διαδικασία εκλογής μελών ΔΕΠ. Κατάργηση του μοναδικού διανεμόμενου συγγράμματος. Ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου. Διασφάλιση του πανεπιστημιακού ασύλου από έκνομες εγκληματικές ενέργειες. Και βέβαια την μεγάλη προσπάθεια για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την θέσπιση των μη κρατικών Πανεπιστημίων στην χώρα. Προσπάθεια που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε, αφού προσέκρουσε σε κοντόφθαλμες κομματικές και συντεχνιακές παρωπίδες. Είναι παρήγορο και προσωπική της δικαίωση ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις της επανέρχονται και θεσμοθετούνται σήμερα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών”, τόνισε ο κ. Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός, στην ομιλία του, χαρακτήρισε την Μαριέττα Γιαννάκου γνήσια Ευρωπαΐστρια. “Πιστή στο ιδεώδες της Ευρωπαϊκής ενοποίησης για τη δημιουργία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής διακυβέρνησης με ομοσπονδιακή δομή. Και είχε, πάνω από όλα, την πεποίθηση ότι, παρά τις αντιξοότητες και τα πισωγυρίσματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε την ικανότητα να εμβαθύνει συνεχώς τη συνεργασία των κρατών και των λαών της και ότι μακροπρόθεσμα η συνολική διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης θα οδηγούσε τελικά στην υλοποίηση του πρωταρχικού Ευρωπαϊκού οράματος. Σήμερα βέβαια το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών του και δεν γεννά αισιοδοξία ότι ακολουθεί αυτήν την κατεύθυνση. Σε πολλές, μάλιστα και κρίσιμες περιπτώσεις έχει απογοητεύσει. Δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια στοιχειώδη συνεννόηση πάνω σε αυτά που αποτελούν τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δυστυχώς έχει επικρατήσει η υπεράσπιση των μικροσυμφερόντων των επιμέρους κρατών μελών, έναντι της υπεράσπισης των πανευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών που είναι ακριβώς αυτές που μας προσδιορίζουν και κάνουν την ένωσή μας μοναδική”, σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής.

Στην εκδήλωση, την οποία προλόγισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με αναφορά σε βιογραφικά στοιχεία της Μαριέττας Γιαννάκου, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή, μετρημένη, ευγενή και ταυτόχρονα μαχητική, επίμονη, με βαθιά πίστη στις ιδέες της».

Το θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας και η επίμαχη διατύπωση για την καταστροφή της Σμύρνης

«Γνώρισα την Μαριέττα πριν από 50 σχεδόν χρόνια, το φθινόπωρο του 1974. Την συνάντησα – πού αλλού; – στις γραμμές της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης. Σ’ εκείνη την εποχή με τις έντονες ιδεολογικές αναζητήσεις, τις ατελείωτες συζητήσεις και τους διαξιφισμούς, όταν ακόμα, πέρα και πάνω από επιμέρους διαφορές, οι νέοι εμπνέονταν από φιλόδοξα οράματα», ανέφερε εισαγωγικά.

Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε άποψη καθαρή και επιχειρηματολογημένη – συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Την ενέπνεαν τα μεγάλα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, όπως την εξέφρασε με την πολιτική του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με πνεύμα ανεξάρτητο και αγωνιστικό, ήταν πάντα πρωτοπόρος στις μάχες των ιδεών».

Ειδική αναφορά έκανε επίσης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας και την επίμαχη διατύπωση για την καταστροφή της Σμύρνης, τονίζοντάς του, ότι οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν «με συντεταγμένο τρόπο, από τα αρμόδια όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες. Ο σεβασμός της θεσμικής τάξης είναι το ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία».

Ακολούθως, μίλησε για την ισχυρή πίστη της στον κοινοβουλευτισμό, που όπως είπε «αναδεικνύεται με την στάση που τήρησε την περίοδο που, ως υπουργός Παιδείας, παρουσίασε και έθεσε προς διαβούλευση την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Συμπερασματικά, ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης, πως είναι παρήγορο και προσωπική της δικαίωση, ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις της επανέρχονται και θεσμοθετούνται σήμερα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών.

Σύντομες ομιλίες

Στην εκδήλωση απηύθυνε στη συνέχεια χαιρετισμό η πρόεδρος της πανελλαδικής οργάνωσης γυναικών «Παναθηναϊκή», Μαρία Γιαννίρη, που ανέφερε πως η Μαριέττα Γιαννάκου τιμάται μεταξύ γενναίων γυναικών που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα.

Σύντομη ομιλία για τη Μαριέττα Γιαννάκου απηύθυνε επίσης ο Έλμαρ Μπροκ, πρώην πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλήθηκε βίντεο με αποσπάσματα από τοποθετήσεις της και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής Α΄ Αθήνας, πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο πανεπιστημιακός και πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Καραμάνος και η πολιτική επιστήμονας και πρώην βουλευτής, Βάσω Κόλλια.

Στην εκδήλωση μνήμης παρευρέθηκαν επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς.