ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2023 : Μαθητές των Σχολείων στη Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων

614

Δεκάδες μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεναγούνται καθημερινά – στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ – στη μόνιμη «Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων», η οποία στεγάζεται στο Επιμελητήριο Πιερίας.

Άλλωστε όπως τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων της Μόνιμης Μουσειακής Έκθεσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Επιμελητηρίου Πιερίας, ο πρόεδρος, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Στόχος μας, οι επισκέψεις, ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων, στη Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, να γίνει η αφορμή, για πολλούς από αυτούς, να ενδιαφερθούν και να αγαπήσουν το επιχειρείν στη σύγχρονη μορφή του, ώστε να αποτελέσουν άξια μέλη της αυριανής παραγωγικής και καινοτόμου επιχειρηματικής κοινότητας».

Η λειτουργία της έκθεσης συνιστά ένα απτό μαθησιακό εργαλείο για τις μορφές απασχόλησης  στην Πιερία του χθες, με σκοπό να γνωρίσουν οι νέοι τα παλαιά παραδοσιακά επαγγέλματα (καρεκλάς, πεταλωτής, τσαγκάρης, σαμαράς, αγγειοπλάστης κ.ά.)  και όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Δήμου Κατερίνης, Μυράντα Παππά, που ασχολήθηκε με τη συλλογή και την επιμέλεια της Έκθεσης: «[…]με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει και με το μεράκι που είναι φτιαγμένη, αγγίζει ένα πολύ μεγάλο τομέα της πολιτιστικής ταυτότητας  της περιοχής μας και στην οποία κάθε συμπολίτης μας θα βρει ένα κομμάτι της αυθεντικής τοπικής ιστορίας. Με πολύ σεβασμό και μεράκι διοργανώθηκε η ειδική αυτή έκθεση, ώστε μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν τους δρόμους της παραδοσιακής τέχνης που για δεκαετίες αποτελούσε βασική ενασχόληση και μέσο επιβίωσης των προγόνων μας. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους τους Πιεριείς, που άνοιξαν τα σπίτια και τις καρδιές τους και μας παραχώρησαν οικογενειακά τους αντικείμενα – κειμήλια».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στο πλαίσιο της παρουσίασης – ξενάγησης, οι μαθητές γνωρίζουν επαγγέλματα που μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έχουν εκτοπιστεί από σύγχρονες μηχανές. Αν και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα τα παραδοσιακά επαγγέλματα ασκήθηκαν συστηματικά, παρακολουθώντας τη βιοτεχνική -κυρίως- παράδοση της περιοχής μας,  μετά την αστικοποίηση, ελάχιστοι επαγγελματίες άντεξαν, τον ανταγωνισμό των ευρείας χρήσης καταναλωτικών προϊόντων. Πολλά επαγγέλματα εξαφανίστηκαν ή ξεχάστηκαν αφού οι ανάγκες που τα είχαν επιβάλει έπαψαν να υφίστανται.

Οι ξεναγήσεις των μαθητών στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ συνεχίζονται καθημερινά από την κα Παππά και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Νοεμβρίου.