Δήμος Δίου-Ολύμπου: Διευκρινήσεις με αφορμή το δελτίο τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. (Ν.Ε. Πιερίας) για τα ακίνητα στην κοινότητα του Παντελεήμονα

331

Με αφορμή το δελτίο τύπου της Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. για το θέμα της αξίωσης του Ελληνικού Δημοσίου σε ιδιωτικά ακίνητα στην κοινότητα του Παντελεήμονα και με την αναπαραγωγή που γίνεται από κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Στις 17 Φεβρουαρίου 2021 ψηφίστηκε το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούσε και στα πρώην δασικά ακίνητα εντός ρυμοτομικού σχεδίου στην κοινότητα του Παντελεήμονα.

Στο δελτίο τύπου – για εκείνους που το διάβασαν – υπογραμμίζεται ότι «σε ακίνητα, που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, η διαχείριση των οποίων, ως πρώην δασικών, που εντάσσονται σε σχέδιο πόλης, έχει περιέλθει στο Υπουργείο Οικονομικών από τη Διεύθυνση Δασών δυνάμει του Ν. 998/1979 (Α’ 289) και βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου με το β.δ. της 15ης.8.1963 (Δ’ 132) ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού Νέου Παντελεήμονα Πιερίας, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα, εφόσον δε έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί στους νομείς αυτών ή στους δικαιοπαρόχους τους Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης λόγω του πρώην δασικού χαρακτήρα τους και δεν προβάλλονται δικαιώματα του Δημοσίου εξ άλλης αιτίας. Το προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύει για εκτάσεις, που στο σχέδιο πόλης αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, πάρκα ή άλση».

Αναφέρεται λοιπόν στο δελτίο τύπου του Δήμου, που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021, ότι η ρύθμιση αυτή αφορά σε συγκεκριμένα ακίνητα και όχι στο σύνολο του οικισμού.

Από τότε, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι για τα ακίνητα που βρίσκονται στις επεκτάσεις του οικισμού δεν δόθηκε ακόμη λύση με την τροπολογία εκείνη.

Υπενθυμίζεται ότι από το 1988 έως το 2020 καμία εξέλιξη δεν είχε υπάρξει ως προς το θέμα αυτό.

Έγινε λοιπόν ένα σημαντικό βήμα – συγκεκριμένα στον συνημμένο χάρτη μπορούμε να δούμε για ποια ακίνητα το Ελληνικό Δημόσιο δεν υποβάλλει αξιώσεις, χωρίς όμως να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο σύνολό του.

Για όλους όσοι βιάζονται και εκθέτουν συμπεράσματα ανακριβή ή ψευδή, τους συνιστούμε να διαβάσουν προσεκτικά το δελτίο τύπου του Δήμου.

Οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Ο Δήμος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να ζητήσει συνάντηση μαζί με τους βουλευτές Πιερίας, με τη νέα διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο σύνολό του.

Για αυτούς τους λίγους, που τυχόν συνεχίζουν την τακτική της προεκλογικής περιόδου, τους προτείνουμε να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και κυρίως να διατυπώσουν πρόταση για την λύση των προβλημάτων του τόπου μας.