«Κάψτε» το σενάριο

347

Του Αργύρη Αργυριάδη*

To «Κάψε το Σενάριο» είναι η μακροβιότερη ομάδα αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 2012 μέσα από το ομώνυμο πρόγραμμα γνωστού τηλεοπτικού σταθμού παρουσιάζοντας ένα εναλλακτικό comedy show το οποίο εισήγαγε στην Ελλάδα μορφές κωμωδίας όπως το Stand Up Comedy και το Improv. Η κωμωδία του «Κάψε το Σενάριο» βασίζεται στη διάδραση και τον αυτοσχεδιασμό.

Την ίδια περίπου περίοδο, πριν 10 χρόνια, ξεκινούσε μία άλλη ευφάνταστη αυτοσχεδιαστική κωμωδία με πολιτικά χαρακτηριστικά αυτή τη φορά. Ήταν το κωμικογράφημα της «κυβερνώσας αριστεράς» που λίγα χρόνια μετά φαντασιωνόταν επιθέσεις εθνικής αυτοκτονίας στην κοιτίδα του διεθνούς καπιταλισμού και στα νομισματοκοπεία. Έσκιζε μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο, έκαμε τις αγορές να χορεύουν στον ήχο του ταμπούρλου και άλλα γραφικά. Κάποια στιγμή, οι πρωταγωνιστές έχασαν το δημιουργικό τους οίστρο και ο θεατρώνης είδε τον αριθμό εισιτηρίων να πέφτει στα τάρταρα.

Η κωμωδία δεν πωλούσε πια και αποφάσισαν να το γυρίσουν στη σαπουνόπερα. Κάτι του στιλ «τόλμη και αριστερή γοητεία». Κάποιοι γηραλέοι σεναριογράφοι προσπάθησαν να το εμπλουτίσουν με ολίγη συνωμοσιολογία -το αέναο ψυχόδραμα της ελληνική αριστεράς- και η σαπουνόπερα ετράπη αίφνης σε ριάλιτι. Οι θεατές επανέκαμψαν, τα εισιτήρια πωλούνται. Όχι όμως, όπως στο παρελθόν. Το νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα φιλοξενείται σε θεατράκι της γειτονιάς. Έγιναν οι θεατές πιο απαιτητικοί ή απλά βαρέθηκαν; Μπορεί το συναμφότερον. Μπορεί, όμως, απλά το σενάριο να… κάηκε. Άλλωστε, εξ υπαρχής οι εμπνευστές του έπαιζαν με τη φωτιά…

 

* Ο Αργύρης Αργυριάδης είναι Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής & Διαχειριστής Αφερεγγυότητας​