Λάρισα: Στον… αέρα παραμένει η ιστορική γέφυρα των Τεμπών – Αύριο ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσία Ταχιάου

733

Γκρεμισμένη από τη μια πλευρά παραμένει μέχρι και σήμερα η εμβληματική γέφυρα των Τεμπών, με την εικόνα σχεδόν δύο μήνες μετά τα διαδοχικά κύματα κακοκαιριών, να προκαλεί θλίψη και να γεννά ερωτήματα από τη μεριά των πιστών, καθώς αναπόφευκτα μένουν ακόμη κλειστές και οι πόρτες του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν ο Πηνειός έδειξε το -πιο εφιαλτικό- πρόσωπό του στην ιστορία, υψώνοντας τη στάθμη του νερού στα 18, ίσως και παραπάνω, μέτρα. «Κατάπιε» την ιστορική, κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών και με τους κραδασμούς από την ορμητική πίεσή του, κατέστρεψε ένα τμήμα της και την ανάγκασε να αιωρείται κυριολεκτικά στον αέρα. Ο χείμαρρος του Πηνειού εισέβαλε με απίστευτη μανία και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος περισσότερα από 100 χρόνια στεκόταν αγέρωχος μέσα σε βράχο, στο κέντρο των στενών της κοιλάδας των Τεμπών. Με το ημερολόγιο ωστόσο να δείχνει 2 Νοεμβρίου, η εικόνα μοιάζει αμετάβλητη: Η κρεμαστή γέφυρα παραμένει στην ίδια κατάσταση, αιωρούμενη στον αέρα από τη μία πλευρά. Και, επειδή προσβασιμότητα δεν υπάρχει, οι άνθρωποι της Εκκλησίας αναγκάστηκαν να περπατήσουν μια απόσταση των 2,5 χιλιομέτρων με τα πόδια, ώστε να προσεγγίζουν τον Ιερό Ναό ωστε να προστατέψουν εικόνες και ιερά σκεύη, για παν ενδεχόμενο.

«Πρέπει πρώτα να επιδιορθωθεί η γέφυρα»

Ο π. Πορφύριος Γκόλαντας αναφέρει στο ThessToday ότι οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την αποκατάσταση της γέφυρας, γύρω στον Μάρτιο, ενώ προσωρινά έχουν σταματήσει όλες οι ιερές τελετές. «Πρέπει να επιδιορθωθεί πρώτα η γέφυρα και ύστερα να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εργασία στον Ιερό Ναό, διότι μόνο μέσω της γέφυρας υπάρχει πρόσβαση εκεί. Ένα ακόμη πρόβλημα στην εξέλιξη των εργασιών αφορά και το κλείσιμο των Τεμπών από την 1η Σεπτεμβρίου, εξαιτίας υπόγειας τοποθέτησης καλωδίων για την ηλεκτροδότηση. Δηλαδή, δεν υπάρχει πρόσβαση από το συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πατέρα, πρόσφατα διέσχισαν με τα πόδια την παλιά σιδηροδρομική γραμμή από τον σταθμό της Ραψάνης, ώστε να προσεγγίσουν τον Ναό. «Πήραμε κάποια πράγματα που ήταν χρήσιμα. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, με χιλιάδες πιστούς που συρρέουν κάθε χρόνο ώστε να προσκυνήσουν», σημείωσε.

Αύριο ευρεία σύσκεψη παρουσία Ταχιάου – Αδύνατον οι εργασίες τον χειμώνα

Η διαδικασία ανεύρεσης κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί μια ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα προχωρήσουν στην επιδιόρθωση της γέφυρας. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια της Αθήνας που προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο, το οποίο, ωστόσο, είναι αδύνατον να ξεκινήσει τον χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών. Για την ώρα, θα τοποθετήσουν ειδικά μηχανήματα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν υποτυπώδη δίαυλο προσβασιμότητας και, στη συνέχεια θα προχωρήσουν στις εργασίες και στην εμβληματική κρεμαστή γέφυρα, αλλά και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.