Σε κλίμα συγκίνησης το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης τίμησε την 83η επέτειο του ΟΧΙ (φωτό)

562

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Ήταν μια σχολική γιορτή που συγκίνησε, ανέδειξε και δικαίωσε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Με αφορμή την 83η επέτειο του ΟΧΙ, η διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης εόρτασε το αξιομνημόνευτο γεγονός της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

Παρουσία των γονέων και κηδεμόνων οι μαθήτριες και οι μαθητές σκιαγράφησαν τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, με αναφορές και αφηγήσεις στα συμβάντα, μονόπρακτα και θεατρικά δρώμενα, ποιητικό λόγο, χορωδιακά ακούσματα, ηχητικά ντοκουμέντα.

Στο καλωσόρισμα η διευθύντρια του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, Σοφία Αργυροπούλου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την υλοποίηση της σχολικής γιορτής, ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για την συνδρομή στην εορτή καθώς και τους παρευρισκόμενους, ενώ δήλωσε ότι αυτή η εκδήλωση αποτελεί την απαρχή ανάλογων δράσεων. Ολοκληρώνοντας η κ. Αργυροπούλου ανέγνωσε το μήνυμα της εορτής που απέστειλε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Εκπροσωπώντας την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας και την διευθύντρια, Παρθένα Τριανταφυλλίδου, η υπεύθυνη σχολικών δράσεων, Μαργαρίτα Αμανατίδου, συνεχάρη και ευχαρίστησε την εκπαιδευτική οικογένεια του σχολείου γιατί όπως επισήμανε, τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν ην δυνατότητα στα παιδιά να πληροφορούνται και να τιμούν μια από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

Η κεντρική ομιλία

Στην κεντρική ομιλία-αναφορά στα πολεμικά και όχι μόνο γεγονότα του Αλβανικού Έπους, η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Μιχαλοπούλου, ανέπτυξε εμπεριστατωμένα τις πτυχές της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων και των στιγμών του μετώπου στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, καταλήγοντας: «Ας γονατίσουμε σήμερα ευλαβικά μπροστά στον τάφο των αμέτρητων νεκρών μας. Αθάνατοι νεκροί. Η θυσία σας, το μεγαλείο και η δόξα σας θα μείνουν αιώνια στη μνήμη μας. Οι πράξεις σας θα είναι φάρος που θα φωτίζει και θα παραδειγματίζει τις επόμενες γενιές. Δικό μας χρέος τώρα είναι να φωνάξουμε το δικό μας ΟΧΙ στην αδικία και τη βία, στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να αγωνιστούμε για την Παγκόσμια Ειρήνη.»

Για την υλοποίηση της σχολικής εορτής όπως τόνισε η κ. Αργυροπούλου, συνέδραμαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, κάνοντας μνεία στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τις δασκάλες, Ευφροσύνη Γεώργα, Ιφιγένεια Δημάκη,  Αικατερίνη Μιχαλοπούλου και Αναστασία Μακρίδου.

Καθοριστική και η συμβολή των εκπαιδευτικών, Βάϊας Τύρελη (πληροφορικής), Ευαγγελίας Αμπεριάδου (θεατρικής παιδείας) και Δημητρίου Αποστολού (μουσικής και διεύθυνση χορωδίας).

Θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, για την οργάνωση και υλοποίηση της επετειακής εκδήλωσης. Αναμφίβολα τέτοιες δράσεις είναι αναγκαίες πάντα εμφορούμενες από το ρηθέν, ότι … ο λαός που δεν έχει μνήμη, δεν έχει μέλλον.