Μέση Ανατολή: Σε διάταξη μάχης ο ισραηλινός στρατός – Ολονύκτιες επιχειρήσεις στη Γάζα

8011

Σε θέσεις μάχης παραμένουν χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, περιμένοντας το πράσινο φως για την χερσαία επιχείρηση, την ώρα που συνεχίζονται οι περιορισμένης χρονικής διάρκειας «χειρουργικές» επιχειρήσεις στη Γάζα.

Οι δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού εισήλθαν στη βόρεια Γάζα το βράδυ της Πέμπτης (26/10) με τις επιχειρήσεις να είναι ολονύκτιες.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι στόχοι ήταν μέλη της Χαμάς, βάσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις πεζικού, μηχανικού μάχης και τεθωρακισμένες δυνάμεις, ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά ελικόπτερα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας παρείχαν αεροπορική κάλυψη, σύμφωνα με τον στρατό.

Ενισχύουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο ανέφερε ότι περίπου 900 επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες είτε βρίσκονται στην περιοχή είτε κατευθύνονται προς τα εκεί για να ενισχύσουν την αεράμυνα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού, εν μέσω της αύξησης των επιθέσεων στην περιοχή λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ήδη οι Αμερικανοί με εντολή του Τζο Μπάιντεν έπληξαν θέσεις των Φρουρών της Επανάστασης στη ανατολική Συρία μετά από επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αμερικανικά στρατεύματα έχουν δεχθεί τουλάχιστον 12 επιθέσεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα ότι είχε προειδοποιήσει τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν εάν οι δυνάμεις τους συνέχιζαν να γίνονται στόχοι.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση και δεν έχουν πρόθεση ούτε επιθυμία να εμπλακούν σε περαιτέρω εχθροπραξίες, αλλά αυτές οι επιθέσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν».

«Το Ιράν θέλει να κρύψει το χέρι του και να αρνηθεί τον ρόλο του σε αυτές τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας. Δεν θα το επιτρέψουμε. Εάν οι επιθέσεις από τους πληρεξούσιους του Ιράν κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ συνεχιστούν, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε περαιτέρω αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού μας», πρόσθεσε.

Πύραυλος έπεσε στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ ένας πύραυλος έπεσε κοντά σε μια ιατρική εγκατάσταση στο αιγυπτιακό θέρετρο της Τάμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, δίπλα στα ισραηλινά σύνορα, τραυματίζοντας έξι άτομα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερος για ένα περιστατικό ασφαλείας στην άλλη πλευρά των συνόρων τους με την Αίγυπτο.

Παραμένει ασαφές αν ο πύραυλος σχετίζεται με τον πόλεμο στη Γάζα ή αν επρόκειτο για μια λανθασμένη εκτόξευση.

Τι γίνεται με τους ομήρους

Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων το Κατάρ παίζει «θετικό ρόλο» αν και πατάει σε δύο βάρκες. «Κατά την εκτίμησή μας, οι περισσότεροι από τους ομήρους είναι ζωντανοί. Ένας νεκρός όμηρος δεν αξίζει πολλά. Πιστεύουμε ότι η Χαμάς τους κρατάει ζωντανούς», προσθέτουν.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία που μεταφέρουν οι Times of Israel είναι ότι το Τελ Αβίβ ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές του Κατάρ ότι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός σημαντικού αριθμού ομήρων από τη Γάζα, είναι διατεθειμένο να δώσει ανταλλάγματα. Οι Times of Israel επικαλούνται το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan.

Το ρεπορτάζ που επικαλείται ανώνυμη πολιτική πηγή δεν διευκρινίζει τι θα ήταν διατεθειμένο να προσφέρει το Ισραήλ, δεδομένου ότι έχει απορρίψει προτάσεις που απαιτούσαν να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα λόγω φόβων ότι θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς.

Μάλιστα το Ισραήλ μετέφερε τις κόκκινες γραμμές του για τις διαπραγματεύσεις στους διαμεσολαβητές του Κατάρ.

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ωστόσο, δήλωσε, στην ρωσική εφημερίδα Kommersant ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των ομήρων πριν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.