Το βιβλίο «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία» παρουσιάζεται σήμερα στην Κατερίνη

468

Το βιβλίο «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία, κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους», του Νίκου Κοσμίδη, θα παρουσιαστεί, σήμερα, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στο φιλαναγνωστικό κοινό της Κατερίνης, στις 19:30, στον χώρο του Βιβλιοπωλείου Μάτι (Αβέρωφ 4).

Το βιβλίο εξετάζει τη θεολογική και εκκλησιαστική μαρτυρία απέναντι στα φαινόμενα του εθνικισμού, του μιλιταρισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού-ναζισμού, μέσα στην ταραγμένη Ευρώπη του πρώτου μισού του 20ου αι.

Στα θέματά του εντάσσονται η σχέση Εκκλησίας και βίας, η θεωρία περί δίκαιου πολέμου και η θέση της έννοιας του μαρτυρίου στη σύγχρονη ιστορία.

Μέσα από τις σελίδες του έργου, ο αναγνώστης παρακολουθεί έναν συνεχή διάλογο της ιστορίας του ανθρώπινου πόνου, της πίστης και του μαρτυρίου, καθώς και την οικουμενική θέαση μιας προφητικής μαρτυρίας ειρήνης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και καταλλαγής, σε καιρούς πολέμου, βίας, μίσους και θανάτου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Γραίκος, Διδ. Φιλοσοφικής Σχολής (ΑΠΘ), ο Πάρις Παπαγεωργίου, Διδ. Φιλοσοφικής Σχολής (ΑΠΘ) και ο συγγραφέας.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα συνοδευτεί και με την προβολή φωτογραφικού υλικού από την έκθεση του συγγραφέα, «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου».

 

Ο Νίκος Κοσμίδης είναι υπ. Διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με προπτυχιακές σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και μεταπτυχιακές στην Ορθόδοξη Θεολογία. Συμμετείχε σε αποστολές, επιτροπές και διοργανώσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, και εργάστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στη Γενεύη. Συμμετέχει στον συντονισμό του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και είναι Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.