Τρόμος στις Βρυξέλλες: ο δράστης μέλος του ISIS – εντοπίστηκε ο δράστης σε καφέ

582

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι βελγικές Αρχές μετά την ένοπλη επίθεση τη Δευτέρα (16/10) με θύματα δύο Σουηδούς φιλάθλους στο κέντρο των Βρυξελλών.

Oι πυροβολισμοί σημειώθηκαν χθές Δευτέρα 16/10 γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Λεωφόρο Ίπρ, κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ».

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι τα θύματα φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας (η οποία αντιμετώπιζε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024).

Ο αγώνας ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Σουηδία διεκόπη και οι φίλαθλοι παρέμειναν στο γήπεδο, μέχρι να καταστεί απολύτως ασφαλής ο απεγκλωβισμός τους.

Την ίδια ώρα στη δημοσιότητα έρχονται σοκαριστικά βίντεο από το σημείο της επίθεσης, ενώ όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς ο φερόμενος ως δράστης σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνει μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Στην ανάρτησή του αυτή δηλώνει επίσης «μαχητής του Αλλάχ» και αναφέρει πως πήρε «εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων».

«Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και εγώ τους συγχωρώ όλους» αναφέρει, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους φώναξε «Αλλαχού Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος), προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Η Bελγική αστυνομία εξαπέλησε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Η εφημερίδα Soir αναφέρει ότι σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή. Φέρεται ότι προηγουμένως πυροβόλησε κάποιον στην είσοδο προτού πυροβολήσει δύο επιβαίνοντες σε ταξί.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε: «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία».

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του υπόπτου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, που βρίσκεται στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων, συνοδεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) αναφέρει: «παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση».

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», τονίζει, ενώ συμπληρώνει πως βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες συνδέουν τον δράστη της επίθεσης στις Βρυξέλλες με έναν ύποπτο που πυροβολήθηκε σε καφέ. 

Ο δράστης φέρεται να πυροβολήθηκε στο θώρακα και να συνελήφθη από την Αστυνομία σύμφωνα με το βελγικό μέσο ενημέρωσης RTBF.be.

O φερόμενος ως δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται στην εντατική.

Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι  ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.