Τι είναι η βουβωνοκήλη και ποια είναι η σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισής ?

589

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη της Γενικής Χειρουργικής στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Στη λαπαροσκόπηση ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση μέσα από μικρές τομές και με τη βοήθεια μιας κάμερας βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς που προβάλλονται σε μια οθόνη.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, μηδαμινή απώλεια αίματος, σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία, ελάχιστος πόνος, μικρότερες επιπλοκές σε σχέση με το τραύμα, λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές κτλ) οδήγησαν στην κυριαρχία της τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Τα πρώτα χρόνια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η κύρια εγχείρηση που γινόταν λαπαροσκοπικά ήταν η αφαίρεση της χολής.

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

Η μεγαλύτερη πρόοδος των τελευταίων χρόνων στη Χειρουργική είναι η ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η οποία αυξάνει σταδιακά το μερίδιο της στο σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων. Μία από τις νέες λαπαροσκοπικές μεθόδους είναι και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών.

Τι ονομάζουμε κήλη του κοιλιακού τοιχώματος;

Με τον όρο αυτό εννοούμε την προβολή ενός οργάνου της κοιλιάς διαμέσου ενός ευένδοτου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος. Με απλούστερα λόγια, ένα όργανο της κοιλότητας της κοιλιάς (συνήθως το επίπλουν, αλλά και το έντερο, η ουροδόχος κύστη, κτλ) βρίσκει έξοδο από ένα ελαττωματικό σημείο του τοιχώματός της και προβάλει προς τα έξω. Η προβολή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, η οποία στην αρχή ανατάσσεται εύκολα. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη και απαιτείται άμεσα χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι η βουβωνοκήλη ;

Είναι η κήλη που εντοπίζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης.

Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;

Η θεραπεία της είναι μόνο χειρουργική. Ειδικότερα, στους ενήλικες ανθρώπους πρέπει να χειρουργείται το συντομότερο δυνατό για να μην αναπτυχθεί κάποια από τις συχνές επιπλοκές της (περίσφιξη, νέκρωση εντέρου κτλ).

Ποιες χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι. Η πρώτη είναι η λεγόμενη ανοικτή μέθοδος όπου γίνεται μια τομή περίπου 10 εκ στην περιοχή της βουβωνοκήλης και τοποθετείται ένα πλέγμα που αποκαθιστά τη βλάβη του κοιλιακού τοιχώματος. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η λεγόμενη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Πώς αποκαθίσταται η βουβωνοκήλη λαπαροσκοπικά;

Υπάρχουν δύο μέθοδοι, η ενδοπεριτοναϊκή (TAPP) και η εξωπεριτοναϊκή (TEP). Στην ενδοπεριτοναϊκή μέθοδο (TAPP) τα λαπαροσκοπικά εργαλεία μπαίνουν μέσα στην κοιλιά γεγονός που θεωρείται μειονέκτημα και για το λόγο αυτό δε τη χρησιμοποιούμε στην κλινική μας. Η εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση της βουβωνοκήλης (TEP), κατά την οποία τα λαπαροσκοπικά εργαλεία δεν εισέρχονται στην κοιλιά, αποτελεί την πιο διαδεδομένη επέμβαση και αυτή χρησιμοποιούμε στην κλινική μας.

Ποια τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά, για αυτό και η μέθοδος αυτή εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό.

  • ο πόνος αμέσως μετά το χειρουργείο είναι από ανύπαρκτος έως ελάχιστος, και σαφέστατα μικρότερος από την ανοικτή μέθοδο.
  • ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του σε δύο ημέρες και να έχει κανονική δραστηριότητα σε μία εβδομάδα.
  • ο λεγόμενος χρόνιος πόνος είναι πολύ μικρότερος γιατί αναγνωρίζονται και διαφυλάσσονται τα νεύρα της περιοχής.
  • έχει απόλυτη ένδειξη σε αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες (κήλες και στις δύο πλευρές) καθώς και σε υποτροπές βουβωνοκηλών.
  • προσφέρει εξαιρετικό κοσμητικό αποτέλεσμα καθώς γίνονται μόνο τρεις μικρές τομές των 5-10 χιλιοστών.

Ο γενικός χειρούργος Χρήστος Στρατής έχει την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής σε όλο το φάσμα της αλλά έχει εξειδικευθεί στα παρακάτω:

  • Λαπαροσκοπική Χειρουργική: Έχει εξειδικευθεί στο τμήμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του DRK-Krankenhaus Clementinenhaus Hospital στο Αννόβερο της Γερμανίας το 2006 υπό την επίβλεψη του Dr A.Kuthe.
  • Χειρουργική Παχέος εντέρου και Παθήσεων του Ορθοπρωκτικού Σωλήνα: Έχει εξειδικευθεί στη χειρουργική των παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθοπρωκτικού σωλήνα στο Dept. of Colorectal Surgery στο  Kings College Hospital καθώς και στο St Marks Hospital στο Λονδίνο το 2005.
  • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων: Αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων συνεργαζόμενος με πλήθος γυναικολόγων ιατρών της Πάτρας και της Αθήνας και εφαρμόζω προχωρημένη λαπαροσκοπική γυναικολογική χειρουργική (αφαίρεση κύστεων ωοθήκης, ινομυωματεκτομές, αντιμετώπιση εξωμητρίου κυήσεως, υστερεκτομές, πάντα με τη λαπαροσκοπική μέθοδο).

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ  ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ