Εσύ τι ξέρεις για τον όρο “Slow Media” ;

383

Όταν αναφερόμαστε στο διαδίκτυο και την εξάπλωση της χρήσης των social media, επικεντρωνόμαστε κυρίως στα πλεονεκτήματά τους, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα που μας προσφέρουν για πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές ενημερώσεις και πληροφορίες και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Και είναι πράγματι μία πολύ ισχυρή κοινωνική αλλαγή και πρόοδος, όμως τα μειονεκτήματα που τη συνοδεύουν, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Συγκεκριμένα, πολλές φορές, και ειδικά αν δεν έχουμε αναπτύξει την απαιτούμενη ικανότητα, βομβαρδιζόμαστε ακατάπαυστα από όγκο πληροφοριών που αδυνατούμε να απορροφήσουμε και να διαχειριστούμε, κάτι που ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε άμεσα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ενέργεια, και συνεπώς στην καθημερινότητά μας.

Τον τελευταίο καιρό, ακούμε συχνά αναφορές στον όρο Slow Media, αλλά και γενικότερα στο Slow Life, που μοιάζει να αποτελεί το αντίδοτο, την ασπίδα προστασίας ενάντια στους φρενήρεις ρυθμούς ζωής,  βοηθώντας μας να κατακτήσουμε έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής.

Τι ακριβώς σημαίνει Slow Media;

Τα “Slow Media” (= Αργά Μέσα), είναι ένα κίνημα που σε αντίθεση με την ταχεία και επιφανειακή πληροφόρηση που προσφέρουν τα ΜΜΕ, προωθούν την πιο αργή, ουσιαστική και συνειδητή κατανάλωση πληροφοριών.  Η ποιότητα υπερισχύει έναντι της ποιότητας, και το διαρκές και αυτοματοποιημένο scrolling, δίνει τη θέση του σε μια πιο στοχευμένη και συγκεντρωμένη ενημέρωση.

Ποια μέσα ενημέρωσης συνάδουν με την αρχή των “Slow Media”;

Οι αρχές πίσω από τον όρο των “Αργών Μέσων”, δε συναντώνται σε κάθε είδος ενημέρωσης. Τα τυπογραφικά μέσα (εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία) είναι η χαρακτηριστικότερη κατηγορία που ταυτίζεται με αυτές τις αρχές, αφού επιτρέπει στους αναγνώστες να εμβαθύνουν στο περιεχόμενο και να κατανοήσουν πλήρως τα θέματα και τις ιδέες που παρουσιάζονται, αλλά και να επεξεργαστούν τις σκέψεις που εγείρονται. Επιπλέον, το διάβασμα αποτελεί για πολλούς τρόπο χαλάρωσης και απόδρασης από το άγχος της καθημερινής ζωής. 

Η κατάσταση διαφέρει σε ό,τι αφορά τα διαδικτυακά μέσα, με την επιλογή πλατφόρμας να παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Θετικά παραδείγματα, αποτελούν τα online μέσα που εστιάζουν στη δημοσιογραφία υψηλής ποιότητας και τη βαθειά ανάλυση, όπως η συνεχής ενημέρωση από την online εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ», αλλά και ιστοσελίδες/πλατφόρμες με εκπαιδευτικό υλικό. Αντίθετα, αρνητικά παραδείγματα είναι τα χαμηλής και αμφιβόλου ποιότητας ιστολόγια, που χρησιμοποιούν τους λεγόμενους τίτλους “clickbait”, για να μαγνητίσουν την προσοχή των αναγνωστών, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που η φύση τους συνδέεται με την προώθηση σύντομων μηνυμάτων.

Τι μπορώ να κάνω για να ενσωματώσω στην καθημερινότητά μου τα
“Slow Media” ;

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου σας, είναι ο περιορισμός του χρόνου που ξοδεύετε στην ενημέρωσή σας, ανεξαρτήτως πηγής, και η διάθεσή του τις στιγμές που μπορείτε πράγματι να αφιερωθείτε στη βαθιά ανάγνωση. Έπειτα, χρειάζεται να αναζητήσετε τις πηγές που θα απαρτίζουν την ενημέρωσή σας, προσφέροντας περιεχόμενο που να συνδυάζει την ποιότητα με τα ενδιαφέροντά σας, και μείνετε επικεντρωμένοι σε αυτά, αξιολογώντας ταυτόχρονα νέες πηγές που έρχονται στο προσκήνιο και διαμορφώνοντας τη λίστα σας με την πάροδο του χρόνου. Χρησιμοποιείστε την κριτική σας ικανότητας για να αποφύγετε τα fake news.