Οι 5 top τροφές γεμάτες αντιοξειδωτικά – Η μία είναι η σοκολάτα

Από το παντζάρι μέχρι τη… σοκολάτα, ακολουθούν πέντε φυσικές αντιοξειδωτικές τροφές που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, νικούν τη γήρανση και ενισχύουν την υγεία.

6435

To σώμα μας καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με έναν καταιγισμό απειλών από διάφορες πηγές. Μεταξύ αυτών των απειλών, μια σημαντική είναι γνωστή ως ελεύθερες ρίζες, που συχνά προέρχεται από παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων. Παρότι οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν και μέρος φυσικών σωματικών διαδικασιών, όπως η πέψη, οι εξωτερικές επιδράσεις μπορούν να εντείνουν τη δράση τους.

Η υπερβολική συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στα κύτταρα και το DNA. Ένα ισχυρό όπλο ενάντια σε αυτή τη διαδικασία είναι τα αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος. Ο καλύτερος σύμμαχός σε αυτή τη «μάχη» είναι οι αντιοξειδωτικές τροφές, όπως οι παρακάτω, που θα υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συνολική υγεία.

Μπρόκολο

Tα μπουκέτα του μπρόκολου είναι πλούσια σε γλυκοραφανίνη, η οποία μετατρέπεται σε σουλφοραφάνη, ένα συστατικό των σταυρανθών λαχανικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η διαδικασία της μάσησης του μπρόκολου είναι αυτό που επιτρέπει αυτή τη μετατροπή. Παρόλα αυτά, η περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη είναι υψηλότερη στα ωμά ή ελαφρά αχνιστά λαχανικά. Οι μέχρι πρότινος μελέτες τής προσδίδουν επίσης και αντικαρκινικά και καρδιαγγειακά οφέλη.

Μαύρη σοκολάτα

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μπορεί να περιλαμβάνει και σοκολάτα, όταν όμως αυτή δεν είναι γάλακτος. Αυτό συμβαίνει, διότι η μαύρη σοκολάτα  περιέχει περισσότερο κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος και έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και φλαβονόλες, που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL.

Φασόλια

Τα όσπρια σε γενικό πλαίσιο είναι ένας οικονομικός και υγιεινός τρόπος να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Ειδικότερα τα φασόλια, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με τα μαύρα και τα κόκκινα να συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Μούρα

Βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες και κάθε είδους μούρο δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα. Τα μούρα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ανθοκυανίνες, που δίνουν το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα τους, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την «κακή» χοληστερόλη LDL και, επομένως, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Παντζάρι

Μια ακόμα πανίσχυρη φυτική τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι το παντζάρι. Συγκεκριμένα, τα παντζάρια είναι γεμάτα από βηταλαΐνες, φυσικές χρωστικές ουσίες, που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τη βλάβη του DNA, μειώνουν την LDL χοληστερόλη και το οξειδωτικό στρες.