Περιφερειακές εκλογές: Crash test 2019 vs 2023 – Ποιοι κλαίνε, ποιοι γελάνε μετά το άνοιγμα της κάλπης

Χαμηλότερες εκλογικές πτήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το 2019, άνοδος για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

3109

Mεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών αναδεικνύεται η ΝΔ, καθώς, σε οκτώ περιφέρειες, οι υποψηφιότητες που στήριξε ανέβασαν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κατέγραψε άνοδο ποσοστών στους υποψηφίους που στήριξε σε επτά περιφέρειες, ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο χαμένος των περιφερειακών εκλογών, καθώς, μόλις σε τρεις περιφέρειες τα ποσοστά των υποψηφίων που έδωσε χρίσμα ήταν μεγαλύτερα από αυτά του 2019.

Οι υποψήφιοι με το χρίσμα της ΝΔ έχουν αναδειχθεί περιφερειάρχες ήδη σε επτά περιφέρειες. Συγκεκριμένα από τον πρώτο γύρο εκλέχθηκαν οι υποψήφιοί της στην περιφέρεια Αττικής, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην περιφέρεια Ηπείρου, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην περιφέρεια Κρήτης, μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στηρίζοντας εκ νέου τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη κατέκτησε μία περιφέρεια, που τη… μοιράζεται μαζί με τη ΝΔ. Πλέον, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατήλθαν με κοινό υποψήφιο, διεκδικούν και την περιφέρεια Θεσσαλίας στον δεύτερο γύρο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να κατακτήσει καμία περιφέρεια.

Το 2023, στις 13 περιφέρειες συνολικά, η ΝΔ κατέκτησε την πρώτη θέση στις 11 από αυτές (μία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ενώ, στις άλλες δύο, βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέκτησε μία φορά (μαζί με τη ΝΔ) την πρώτη θέση και σε τέσσερις περιπτώσεις τη δεύτερη (μία μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ). Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πέντε περιπτώσεις βρέθηκε στη δεύτερη θέση (μία μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Στις δύο περιφέρειες που δεν βγήκε πρώτη υποψηφιότητα υποστηριζόμενη από τη ΝΔ,  την κατέκτησαν ανεξάρτητοι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί.

Το 2019, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η ΝΔ είχε κατακτήσει την πρώτη θέση σε 11 περιφέρειες και σε δύο είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε κατακτήσει μία πρώτη θέση (μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και οκτώ φορές τη δεύτερη θέση (τρεις με το ΠΑΣΟΚ). Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ είχε κατακτήσει την πρώτη θέση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιφέρεια Κρήτης και τις τρεις δεύτερες θέσεις, πάλι, μαζί, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η ΝΔ στηρίζοντας τον Χρήστο Μέτιο κατέκτησε την πρώτη θέση. Ο επικεφαλής της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης έλαβε 42,30%, ανεβάζοντας κατά 7,91% τα ποσοστά του από το 2019. Στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον γαλάζιο ανεξάρτητο υποψήφιο Χριστόδουλο Τοψίδη.

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπεσαν κατά 6,84% σε σύγκριση με το 2019. Ο υποψήφιός του φέτος, Στέργιος Ηλιόπουλος, πήρε 5,87%, κατακτώντας την τέταρτη θέση.

Ο Δαμιανός Καγγελίδης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πήρε ποσοστό 8,96%, χαμηλότερο κατά 1,67% σε σχέση με τον υποψήφιο του κόμματος το 2019, ξεπερνώντας όμως τον υποψήφιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περιφέρεια Αττικής

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατέγραψε άνοδο κατά 9,11% σε σχέση με τον υποψήφιο της ΝΔ το 2019, Γιώργο Πατούλη, κατακτώντας μάλιστα την περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο γύρο.

Ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ιωακειμίδης έλαβε κατά 3,19% χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τη Ρένα Δούρου το 2019, ερχόμενος δεύτερος.

Ο Γιάννης Σγουρός, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες, έχασε 4,09% σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, έχασε και την τρίτη θέση, καθώς, τον ξεπέρασε ο Γιάννης Πρωτούλης (ΚΚΕ).

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έλαβε 39,98%, ποσοστό αυξημένο κατά 9,37% σε σχέση με την υποψήφια της ΝΔ Χριστιάνα Καλογήρου το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατήλθαν με κοινή υποψήφια στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συγκριτικά με την υποψηφιότητά του το 2019 είχε άνοδο κατά 1,05%, ενώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάθοδο κατά 8,22%. Η χαμηλή πτήση της Βασιλική Χοχλάκα την οδήγησε στην τέταρτη θέση.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, που είχε το χρίσμα της ΝΔ και το 2019, κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του κατά 22,05% και να ανακηρυχθεί από τις πρώτες εκλογές περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχαν κατεβάσει από κοινού υποψήφιο το 2019, αυτό δεν συνέβη και στις εκλογές του 2023. Ως αποτέλεσμα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κωνσταντίνος Καρπέτας έλαβε 11,75%, ποσοστό χαμηλότερο κατά 21,18% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ, αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης έλαβε 13,15%, ποσοστό χαμηλότερο κατά 19,78% σε σχέση με τον κοινό υποψήφιο το 2019. Όμως, στην άτυπη μονομαχία της κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βγήκε νικητής.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Μεγάλες απώλειες γνώρισε ο υποψήφιος της ΝΔ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Συγκριτικά με το 2019, που ήταν πάλι ο ίδιος υποψήφιος, έλαβε ποσοστό κατά 17,9% χαμηλότερο. Μάλιστα, τότε, είχε εκλεχθεί από την πρώτη Κυριακή, ενώ, φέτος, θα αντιμετωπίσει τον γαλάζιο αντάρτη Γιώργο Αμανατίδη σε δεύτερο γύρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρότι το 2019 κατέβηκε μόνος του στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας είχε λάβει ο υποψήφιός του ποσοστό 24,25%. Τη φετινή εκλογική μάχη συνέπραξε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, που, όμως, έλαβε ποσοστό 21,48%. Η κ. Ζεμπιλιάδου ήταν υποψήφια και το 2019 με το χρίσμα της Χαριλάου Τρικούπη, λαμβάνοντας 15,26%.

Περιφέρεια Ηπείρου

Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Αλέξανδρος Καχριμάνης κατάφερε να εκλεγεί ξανά περιφερειάρχης Ηπείρου από την πρώτη Κυριακή, γνωρίζοντας όμως απώλειες 2,36%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε την υποψηφιότητα του Ιωάννη Στέφου, που, όμως, έλαβε ποσοστό χαμηλότερο κατά 2,32% σε σχέση με τον υποψήφιο της Κουμουνδούρου το 2019.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατεβάζοντας τον Στέφανο Ζούμπα γνώρισε άνοδο 1,24% σε σχέση με το 2019.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Εξίσου με τον Γιώργο Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία και ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοράστος γνώρισε μεγάλες απώλειες, λόγω προφανώς και των καταστροφικών πλημμυρών στην περιοχή. Από εκεί που είχε εκλεχθεί με άνεση από τον πρώτο γύρο το 2019, φέτος, θα αναγκαστεί να δώσει τη μάχη απέναντι στον υποψήφιο που υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αγοραστός συγκεκριμένα έχασε ποσοστό 14,38% και έλαβε 41,37%.

Από την πλευρά τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν κατέβει με κοινό υποψήφιο το 2019 λαμβάνοντας 25,16%. Το 2023, ξανά με κοινό υποψήφιο, αλλά αυτήν τη φορά τον Δημήτρη Κουρέτα, είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν κατά 8,95% και να διεκδικούν τη διοίκηση της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η υποψήφια της ΝΔ στην περιφέρεια Ιονίων Νησιών Ρόδη Κράτσα έχασε ποσοστό 2,14% σε σχέση με το 2019 και θα οδηγηθεί ξανά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, απέναντι στον -προερχόμενο από τη ΝΔ- Ιωάννη Τρεπεκλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέβασε τον ίδιο υποψήφιο με το 2019, τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και είχε απώλειες 6,37%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με νέα υποστηριζόμενη υποψήφιο τη Μαρία Δρυ γνώρισε ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,03%, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό ξανά άνω του 60%, όμως, γνώρισε κάθοδο των ποσοστών του κατά 1,76% σε σχέση με το 2019.

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συρρικνώθηκαν περισσότερο με υποψήφιο τον Γιάννη Μυλόπουλο, που έλαβε 7,16%, ποσοστό χαμηλότερο κατά 4,32% σε σχέση με το 2019. Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπαστεργίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέβασε κατά 3,39% τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 που ήταν εκ νέου υποψήφιος, κατακτώντας μάλιστα τη δεύτερη θέση, που το 2019 είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Περιφέρεια Κρήτης

Η περιφέρεια Κρήτης είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς, όποιος στηρίζει τον Σταύρο Αρναουτάκη, κατακτά και την… περιφέρεια.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέβασε κατά 17,49% τα ποσοστά του, λαμβάνοντας 78,31%, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το 2019 ο περιφερειάρχης Κρήτης είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, τότε, η ΝΔ είχε κατέλθει με υποψήφιο τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη.

Φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέβασε υποψήφιο τον Σπυρίδων Δανέλλη που έλαβε 11,04%.

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου

Ο Γιώργος Χατζημάρκος (ΝΔ) ανέβασε κατά 12,59% τα ποσοστά του, λαμβάνοντας 66,30% και χρίστηκε ξανά περιφερειάρχης στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τον πρώτο γύρο.

Το 2019 ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν κατεβάσει από κοινού υποψήφιο λαμβάνοντας 33,62%. Το 2023 όμως αυτή η συνθήκη έσπασε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέβηκε με υποψήφια τη Χρυσούλα Καραγιάννη λαμβάνοντας 10,92%, ενώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατήλθε με τον Νικηφόρο Παπανικόλα, παίρνοντας 15,19%.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο υποψήφιος της ΝΔ Δημήτριος Πτωχός ανέβασε κατά 9% τα ποσοστά του, λαμβάνοντας 42,61%, σε σύγκριση με τον υποψήφιο της ΝΔ το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Μανώλη Μάκαρη έχασε ποσοστό 6,6% σε σχέση με το 2019, ενώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Δημήτριο Κουτσούλη γνώρισε άνοδο 3,35%, λαμβάνοντας 7,99%.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ο Φάνης Σπανός στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γνώρισε άνοδο κατά 8,58% των ποσοστών του, κατακτώντας με 48,35% από τον πρώτο γύρο τη θέση του περιφερειάρχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με υποψήφιο τον Απόστολο Γκλέτσο γνώρισε άνοδο κατά 10,74% των ποσοστών του σε σχέση με τον υποψήφιο που κατέβασε το 2019, ενώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχασε ποσοστό κατά 4,51% με υποψήφιο τον Λουκά Αποστολίδη.