Αφγανιστάν: Περισσότερα από 4.500 συνολικά τα θύματα των σεισμών – Ανείπωτος ο πόνος, ελάχιστη η διεθνής βοήθεια

2312

Τρεις ημέρες μετά τους ισχυρούς σεισμούς των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξαν το Αφγανιστάν με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, η εικόνα της καταστροφής ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας. Χαρακτηριστικές είναι οι σπαρακτικές εικόνες του άνδρα που βρίσκεται σε ένα σωρό ερειπίων και αναζητά 14 μέλη της οικογένειάς του και έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, υπάρχουν 35 ομάδες διάσωσης που εργάζονται επί του πεδίου. Υπάρχουν περίπου 4.500 νεκροί και τραυματίες συνολικά, όμως οι αριθμοί αλλάζουν συνέχεια» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στην πόλη Χεράτ χθες ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Διαχείρισης Καταστροφών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, μουλάς Ζανάν Σαγιέκ, ενώ ο συντονιστής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη χώρα, Γιαχία Καλίλαχ, διευκρίνισε ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Τρεις νέοι ισχυροί μετασεισμοί, ισχύος από 4,7 έως 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν με λίγες ώρες διαφορά τη Δευτέρα σε εστιακό βάθος 10χλμ. και επίκεντρο σε απόσταση 37 χλμ. βορειοδυτικά της Χεράτ, στο Δυτικό Αφγανιστάν, όπως ενημέρωσε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Τα νέα χτυπήματα του Εγκέλαδου σημειώθηκαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο των δύο μεγάλων σεισμών του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή Ζιντάχ Τζαν, που ισοπέδωσε πολλά χωριά και έχουν καταγραφεί ως οι πλέον καταστροφικοί και θανατηφόροι των τελευταίων ετών.

Λίγες χώρες έχουν κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά τις εκκλήσεις για επείγουσα βοήθεια από μια χώρα με κατεστραμμένο υγειονομικό σύστημα και χωρίς επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει καταστροφές τέτοιου μεγέθους. Μόνο η Κίνα, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Ιράν έχουν ανακοινώσει ότι αποστέλλουν φάρμακα και βασικά είδη διατροφής, ενώ επείγει η αποστολή και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογίας για επάνδρωση των σωστικών συνεργείων που αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα.