Ισραήλ: Η κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς – Πάνω από 1000 οι νεκροί

4373

Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς την Κυριακή (8/10), ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει μαζικές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει το Σάββατο (7/10) ότι η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο — αλλά αυτή η δήλωση ήταν ρητορική.

Η νέα ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είναι μια επίσημη απόφαση, που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

Η κήρυξη πολέμου ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 40 του βασικού νόμου του Ισραήλ, ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης. Το Ισραήλ δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά οι 13 Βασικοί του Νόμοι εξυπηρετούν παρόμοια λειτουργία.

Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ «θα πάρει εκδίκηση» για την επίθεση από Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της χώρας που είναι υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε μετά τις επιθέσεις ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης».

Την ίδια ώρα σε εκατοντάδες ανέρχονται τα θύματα των συγκρούσεων, με τους Παλαιστίνιους νεκρούς να ανέρχονται σε 370, όπως αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα και οι νεκροί Ισραηλινοί υπερβαίνουν τους 1000.

Αεροπορική επιδρομή σε στρατηγικές θέσεις της Χαμάς στη Γάζα

Στο μεταξύ, νωρίτερα σημειώθηκε μαζική αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων σε βάρος στρατηγικών στρατιωτικών βάσεων στη Λωρίδα της Γάζας, καταφέροντας πλήγματα σε τρία στρατηγεία της Χαμάς.

«Χτυπήθηκαν στρατιωτικά στρατηγεία που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που χρησιμοποιήθηκε για την κατεύθυνση της τρομοκρατίας, καθώς και στρατιωτικά στρατηγεία της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις και πρόσθετα στρατηγεία που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ που χρησιμοποιήθηκαν από δυνάμεις πυραύλων της τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το IDF.

Βίντεο που έχουν δημοσιευθεί καταγράφουν «μπαράζ» επιθέσεων στα βόρεια και τα ανατολικά τμήματα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Beit Hanoun.

Οι νεκροί από τις δύο πλευρές Ισραηλινών και Παλαιστινίων ξεπερνούν τους 700.

Νωρίτερα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας κήρυξε επίσημα κατάσταση πολέμου επιτρέποντας στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει «σημαντικά στρατιωτικά πλήγματα».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος «επιβλήθηκε στο Ισραήλ από μια δολοφονική τρομοκρατική επίθεση από τη Γάζα».