Δημοτικές εκλογές 2023: Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα

10092

Λίγες ώρες απέμειναν προκειμένου να ανοίξουν, στις 7 π.μ. της Κυριακής (08/10), οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 ώστε να αναδειχθούν οι αιρετοί στους δήμους και στις περιφέρειες όλης της χώρας.

Παρά, λοιπόν, το ότι η κάλπη θα είναι διπλή [δημοτικές και περιφερειακές εκλογές], θα έχουμε μια καθαρή εικόνα των αποτελεσμάτων σχετικά γρήγορα χάρη στα τάμπλετ, με τα οποία είναι εφοδιασμένοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, δήλωσε το Σάββατο (07/10) στον ΣΚΑΪ το εξής: «Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαλογή των ψηφοδελτίων και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των υπερσυνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα στείλει ηλεκτρονικά το πρώτο αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι επιβεβαιωμένο. Υπολογίζουμε ότι το πιο μικρό τμήμα θα δώσει το αποτέλεσμα γύρω στις 19:45. Βέβαια, εικόνα θα έχουμε μετά τις 21:00 – 21:30».

Όπως διευκρίνισε ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας, «σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει κατάλογος ετεροδημοτών, ο καθένας θα πάει να ψηφίσει στον τόπο που είναι εγγεγραμμένος».

Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει 12 ώρες. Συγκεκριμένα, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 π.μ. και θα είναι ανοικτές έως τις 7 μ.μ. Πάντως, σε περιπτώσεις που κατά το κλείσιμο της κάλπης υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα, συνήθως δίνεται παράταση ορισμένων λεπτών, κάτι που αποφασίζει ο εκάστοτε δικαστικός αντιπρόσωπος.

«Μάθε πού ψηφίζεις» – Βρείτε εδώ το εκλογικό σας τμήμα

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τους δήμους.

Αναλυτικά, μπαίνετε στην ιστοσελίδα (κάντε κλικ εδώ), εισάγετε το επώνυμό σας, το όνομά σας, τουλάχιστον δύο γράμματα τόσο από το όνομα πατρός όσο και από το όνομα μητρός σας, καθώς και το έτος γέννησής σας. Εν συνεχεία, πατήστε «Αναζήτηση» και μάθετε πού ψηφίζετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.

Για τον ίδιο σκοπό, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Επίσης, παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αναφορικά με τους ετεροδημότες, δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον δήμο που κατοικούν, αλλά στην περιφέρεια που ανήκουν.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.