Το ρόφημα που φαίνεται να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής – και μας φτιάχνει τη διάθεση

Ιστορικά στοιχεία και επιστημονικές πληροφορίες για τον καφέ, που όταν ήρθε από τη Μέση Ανατολή πολλοί Ευρωπαίοι απέρριψαν, ισχυριζόμενοι ότι οι Χριστιανοί δεν μπορούσαν να πίνουν τα ποτά άλλων θρησκειών, μέχρι που το δοκίμασε ο Πάπας Κλήμης Η'.

242

Κάθε χρόνο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, στις 1 Οκτωβρίου γιορτάζουμε τον καφέ: ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο, που γίνεται ακόμα πιο δημοφιλές όσο προστίθενται, στις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής του, νέοι τρόποι απόλαυσης.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, συγκεντρώσαμε μερικά στοιχεία για τον καφέ:

-Δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς ήπιε τον πρώτο καφέ στον κόσμο. Ο μύθος όμως λέει ότι ένας βοσκός παρατήρησε ότι οι κατσίκες του έγιναν πολύ ζωηρές μόλις κατανάλωσαν τα μούρα ενός συγκεκριμένου θάμνου. Μάζεψε λοιπόν μερικά μούρα από αυτόν το θάμνο, τα έριξε σε βραστό νερό και ήπιε το ρόφημα, τον πρώτο δηλαδή καφέ. Τεχνικά η διαδικασία είναι η ίδια μέχρι σήμερα, αν και με μικρές παραλλαγές.

-Η κουλτούρα του καφέ προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, με πολυάριθμα καφενεία στην Τουρκία, την Περσία, τη Συρία και την Αραβία τον 15ο αιώνα. Ο καφές έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι τον απέρριψαν, ισχυριζόμενοι ότι οι Χριστιανοί δεν μπορούσαν να πίνουν τα ποτά άλλων θρησκειών. Ο Πάπας Κλήμης Η‘, ωστόσο, δοκίμασε κάποτε ένα φλιτζάνι καφέ και ενέκρινε την κατανάλωσή του, και έτσι το ρόφημα αυτό εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

-Σήμερα, ο καφές καλλιεργείται σε περισσότερες από 70 χώρες και αποτελεί το δεύτερο πιο εξαγώγιμο αγαθό στον κόσμο μετά το πετρέλαιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι σημαντικότερες χώρες παραγωγής καφέ δεν είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στο ρόφημα, αντίθετα, εμείς οι Ευρωπαίοι πίνουμε το ένα τρίτο του καφέ παγκοσμίως.

-Παρά τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα, η πλειονότητα των καταναλωτών δεν εγκαταλείπει τον καφέ, με αποτέλεσμα η ποσότητα που καταναλώνεται να μην μειώνεται.

-Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούν να πίνουν το αγαπημένο τους ρόφημα στο σπίτι, ενώ οι νεότεροι συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους είτε με παρέα είτε στο χέρι, συχνά επιλέγοντας ready to drink προϊόντα. Επίσης, πολλοί νέοι δεν διαθέτουν καφετιέρα στο σπίτι τους.

Καφές και υγεία

Τα οφέλη του ροφήματος στην υγεία έχουν αναδειχθεί επανειλημμένα από την επιστήμη. Μεταξύ άλλων, ο Frank Hu, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan, έχει πει ότι υπερβαίνουν τους κινδύνους και ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του ήπατος και του ενδομητρίου, Πάρκινσον και κατάθλιψης. Φαίνεται να σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Φυσικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την ποσότητα καφέ που μπορείτε να καταναλώσετε αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή είστε σε εγκυμοσύνη.

Tips απόλαυσης

-Οργανώστε μια συνάντηση με φίλους ή με την οικογένειά σας, όπου μπορείτε να δείξετε ο ένας στον άλλον τις αγαπημένες σας γεύσεις καφέ, τις μάρκες και να δοκιμάσετε νέες ποικιλίες και παρασκευές.

-Συνδυάστε τη γλυκύτητα με την ελαφρώς πικρή γεύση του καφέ, ανακαλύπτοντας ποιο γλυκό ταιριάζει καλύτερα με τον αγαπημένο σας καφέ.

-Ανακαλύψτε τις δράσεις και τις προσφορές που τρέχουν αυτές τις μέρες, λόγω της Παγκόσμιας Μέρας Καφέ, σε διάφορα σημεία.

Το ρόφημα που φαίνεται να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής – και μας φτιάχνει τη διάθεση appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.