Χάος στη Νέα Υόρκη από τις πλημμύρες – Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στο Μπρούκλιν το νερό έχει φτάσει τα 20 εκατοστά ενώ στο Σέντραλ Παρκ τα 15 εκατοστά μέχρι στιγμής

319

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Νέα Υόρκη και τη γύρω περιοχή το πρωί της Παρασκευής διέκοψαν την εξυπηρέτηση των κύριων γραμμών του μετρό με συνέπεια η κυβερνήτης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε φωτογραφίες και πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία στους πλημμυρισμένους δρόμους. Κάποιοι από αυτούς είναι εντελώς μπλοκαρισμένοι, με το νερό να φτάνει μέχρι τα παράθυρα των οχημάτων.

Το πρωί της Παρασκευής εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες στο Μανχάταν, το Μπρούκλιν, το Κουίνς, το Μπρονξ, το Στάτεν Αιλαντ και το Λονγκ Αϊλαντ. Στο Μπρούκλιν το νέρο έχει φτάσει τα 20 εκατοστά ενώ στο Σέντραλ Παρκ στα 15 εκατοστά μέχρι στιγμής.

Η κυβερνήτης προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να παραμείνουν στα σπίτια τους αν μπορούν και δήλωσε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν ομάδες διάσωσης από πλημμύρες στις κομητείες Nassau και Westchester.

«Είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και να αποφύγουν τους πλημμυρισμένους δρόμους», ανέφερε η κυβερνήτης σε δήλωσή της.

Ολες οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης έχουν ανασταλεί λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι ο χώρος ανεφοδιασμού καυσίμων του αεροδρομίου και οι κοντινοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι καταιγίδες οφείλονται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού. Οι αρχές της Πολιτείας αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία το φαινόμενο, ιδίως μετά το πέρασμα του τυφώνα Ιντα, τον Σεπτέμβριο του 2021, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παγιδεύτηκαν σε υπόγεια σπιτιών που είχαν μετατραπεί σε διαμερίσματα.