Δημοσκοπήσεις: «Κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση – Τι λένε οι ψηφοφόροι για Κασσελάκη

Τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν το πως οι τελευταίες εξελίξεις στην χώρα αλλά και η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό

1551

«Κίτρινη κάρτα» βγάζουν στην κυβέρνηση οι πολίτες στο θέμα της αντιμετώπισης  φυσικών καταστροφών, ενώ έντονη είναι η δυσαρέσκεια και για την οικονομία, με πρώτο πρόβλημα την ακρίβεια.

Τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν  το πώς οι τελευταίες εξελίξεις με τις φυσικές καταστροφές στην χώρα, η ακρίβεια αλλά και η εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό

Δημοσκόπηση Metron Analysis
  • Διαφορά 16% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την τηλεόραση του Mega, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά ανεβαίνει στο 19%, στην εκτίμηση ψήφου.
  • Η ΝΔ υφίσταται  υφίσταται απώλεια 4,2 μονάδων κυρίως λόγω του τρόπου αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αλλά και της ακρίβειας.
  • Στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 62% των ερωτηθέντων είναι απαισιόδοξο ενώ αισιοδοξία εκφράζει μόλις το 32% . Σύμφωνα με τα ποσοστά της δημοσκόπησης τον Ιούνιο  το 49% υποστήριζε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή.
  • Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς την αναφέρει το 36%, με την οικονομία να ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.
  • Η κυβέρνηση πιστώνεται στα θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική.
  • Αντιθέτως, συγκεντρώνει πολύ αρνητικές γνώμες για την εγκληματικότητα (70%), για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (69%), για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (70%) και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% με μόλις 14% να θεωρεί ότι τα πήγε καλά).
Δημοσκόπηση Alco

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της Alco παρουσίασε ο Alpha με βασικό θέμα μεταξύ άλλων τις φυσικές καταστροφές και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

  • -Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco 8 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης στην κακοκαιρία Daniel.
  • -Στην πρόθεση ψήφου το 32,3 % (στα έγκυρα) απαντά Νέα Δημοκρατία, το 17,3% ΣΥΡΙΖΑ, το 11,8 ΠΑΣΟΚ, 7,7% ΚΚΕ, 4,5% Σπαρτιάτες, 5% Ελληνική Λύση.
  • -Για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη το 56% θεωρεί προς κεντροαριστερά και το 23% προς αριστερά, στο σύνολο των ερωτηθέντων, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά 53% θεωρεί προς κεντροαριστερά και 34% προς αριστερά.
Δημοσκόπηση Pulse

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ:

  • -Οι περισσότεροι δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης, με μόνο το  ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο 19%
  • -H πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ – το 40% που θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση – την καλούν «να προσπαθήσει περισσότερο», τόσο στο σύνολο της διακυβέρνησης, όσο και ειδικά στο ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών.
  •  -Κάτι περισσότερο από μία μονάδα κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη, ενώ η διαφορά με τη ΝΔ καταγράφεται στις 19 μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ,
  •  -6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ  δηλώνουν ότι το κόμμα τους θα πάει «καλύτερα ή πολύ καλύτερα» με τη νέα ηγεσία, ενώ στο ίδιο ποσοστό δέχονται ότι υπάρχει θέμα με την ενότητα της Κουμουνδούρου
  • – Σημειώνεται η άνοδος των ποσοστών του ΚΚΕ – στο 9% στην εκτίμηση ψήφου – όπως και της Ελληνικής Λύσης.