Μουσείο Πόλης Κατερίνης: Ξεκινά η προετοιμασία

265

Από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου το γραφείο των «Φίλων Μουσείου Πόλης Κατερίνης» στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες (πρώην οικία Τσαλόπουλου) στη γωνία των οδών 25ης Μαρτίου και Ίωνος Δραγούμη, θα είναι ανοιχτό τις ώρες 18:00 – 21:00 καθημερινές και 10:00 – 13:00 Σάββατο για να δέχεται κάθε συμπολίτη μας που επιθυμεί να συμμετάσχει στη δράση «Προετοιμάζουμε το Μουσείο Πόλης Κατερίνης».

Κάλεσμα ► Οι «Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης» καλούμε το κοινό της πόλης να συμμετάσχει στην προετοιμασία των εκθεμάτων του μελλοντικού Μουσείου. Μπορεί να μην έχουμε ακόμη μουσείο αλλά έχουμε ιδέες, διάθεση και γνώση. Καιρός είναι να αρχίσουμε να συλλέγουμε υλικό, να το ταξινομούμε, να το διαφυλάσσουμε, να το ερμηνεύουμε και να το μοιραζόμαστε. Ως πρώτο βήμα κρίνουμε απαραίτητο να διασώσουμε υλικά ή άυλα τεκμήρια της τοπικής μας ιστορίας από την καταστροφή, να αποτυπώσουμε ψηφιακά φωτογραφίες και έντυπο υλικό και να δημιουργήσουμε μητρώο συλλεκτών. Καλούμε λοιπόν το κοινό της πόλης να συνεισφέρει οποιοδήποτε υλικό κατέχει νόμιμα και μπορεί να αποτελέσει μάρτυρα της προσωπικής, της οικογενειακής ή της κοινής μας ιστορίας και του πολιτισμικού της αποθέματος.

Τι συλλέγουμε ► Ενδεικτικά συλλέγουμε έντυπες ή ψηφιακές φωτογραφίες, έντυπα ή ψηφιακά έγγραφα, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, αφίσες, προσωπικά ημερολόγια, χάρτες, εικαστικές δημιουργίες κ.ά Επίσης ψηφιακά ή αναλογικά αρχεία εικόνας και ήχου όπως δίσκους βινυλίου, κασέτες, και βιντεοκασέτες, cd, dvd ή άλλα αποθηκευτικά μέσα όπως memory stick και σκληρούς δίσκους. Συλλέγουμε επίσης διάφορα μικροαντικείμενα αστικής καθημερινής χρήσης της νεότερης ιστορίας μας του 20ου και 21ου αιώνων, μουσικά όργανα και ηλεκτρικές μικροσυσκευές όπως τηλέφωνα, ραδιόφωνα, πίκ άπ, κασετόφωνα, βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές κ.ά. Για το τέλος αφήνουμε τις προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων της πόλης και της γύρω περιοχής οι οποίες φιλοδοξούμε να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι του μελλοντικού μουσείου. Όλα τα παραπάνω θα καταλογραφηθούν, θα αποτυπωθούν ψηφιακά με σαρωτές ή φωτογραφικές μηχανές και θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, πλην όσων επιθυμούν την παραχώρησή τους για μουσειακή χρήση, με συμφωνητικά παράδοσης/παραλαβής/επιστροφής. Σκοπός της παραπάνω δράσης είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο τεκμηρίων/εκθεμάτων τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για ερευνητικούς ή εκθεσιακούς σκοπούς.

Ο στόχος ► Σαν πρώτο στόχο θέτουμε τη συλλογή μουσειακού υλικού σχετικού με την παρουσία των προσφύγων στην πόλη και το νομό με αφορμή την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου «Πρόσφυγες στην Πιερία: Ένας αιώνας μνήμης» που θα διεξαχθεί στην πόλη μας το διάστημα από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα όμως συλλέγουμε και κάθε άλλο υλικό που θα αφορά οποιαδήποτε χρονική περίοδο και οποιαδήποτε ιστορική συγκυρία.

Επικοινωνία ► Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6975594140 κ. Γιάννη Ποικιλίδη, 6979115353 κ. Σταυρούλα Παρασκευαίδου, 6977014419 κ. Βίκη Μανιάτη, 6947818178 κ. Μαρία Καρανίκα και στο email: [email protected]