Δες πώς μπορείς να κερδίσεις χρήματα από τα παλιά χρυσαφικά σου

521

Στις δύσκολες εποχές στις οποίες ζούμε, όλοι προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε τι που έχουμε, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε λίγο πιο άνετα. Για ποιο λόγο, αλήθεια, να ζοριζόμαστε οικονομικά στην καθημερινότητά μας, όταν στο σπίτι μας έχουμε πολύτιμα αντικείμενα που δεν μας χρησιμεύουν πουθενά;

Πώς μπορείς, όμως, να κερδίσεις χρήματα από τα παλιά χρυσαφικά σου; Η απάντηση είναι πολύ απλή! Με την πώληση των κοσμημάτων, των ρολογιών ή άλλων χρυσαφικών μπορείς να βγάλεις εύκολα και γρήγορα ένα σημαντικό ποσό χρημάτων.

Τι πρέπει, όμως, να προσέξεις σε αυτή τη συναλλαγή; Πώς θα γίνει σωστά, ώστε να βγεις κερδισμένος; Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αγορά χρυσού!

Τι ισχύει με την τιμή χρυσού

Η αγορά χρυσού βασίζεται σε μια πολύ σημαντική αρχή: Η τιμή χρυσού καθορίζεται καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και στο χρηματιστήριο. Έτσι, σε συμφέρει να πουλήσεις τα χρυσαφικά που δεν σου χρειάζονται πια, όταν η τιμή χρυσού είναι σε υψηλό επίπεδο.

Όταν, λοιπόν, επισκέπτεσαι κάποιο ανταλλακτήριο χρυσού, θα πρέπει η τιμή του χρυσού να είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο. Μόνο έτσι θα ξέρεις πόσο αξίζει ο χρυσός που έχεις ανά γραμμάριο και δεν θα μπορεί κανείς να σε κοροϊδέψει. Επιπλέον, μπορείς να ζητήσεις ειδική προσφορά αν γνωρίζεις σίγουρα πως η τιμή του αντικειμένου σου ήταν ανεβασμένη στο παρελθόν και πρόκειται να ανέβει ξανά.

Τι μπορώ να πουλήσω;

Γενικά, μπορείς να πουλήσεις οποιοδήποτε χρυσαφικό, κόσμημα ή ρολόι και πιο συγκεκριμένα:

  • Κοσμήματα: Τη μεγαλύτερη αξία έχουν κοσμήματα από χρυσό, αλλά και αυτά που έχουν πολύτιμους λίθους, όπως διαμάντια, ρουμπίνια, σμαράγδια κλπ. Το κυριότερο που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικούς στην αγορά χρυσού, οι οποίοι αξιολογούν το κόσμημα ως σύνολο. Δηλαδή δεν είναι λίγα τα ενεχυροδανειστήρια που απλώς ζυγίζουν το κόσμημα και αποδίδουν την αξία του με βάση το βάρος του σε χρυσό. Όμως, μπορείς να πετύχεις πολύ καλύτερη τιμή, αν πουλήσεις το κόσμημα με βάση τη συνολική του αξία ως ένα μικρό έργο τέχνης.
  • Ρολόγια: Η πώληση μεταχειρισμένων ρολογιών είναι ιδιαίτερα επικερδής για τον κάτοχό τους, ειδικά αν μιλάμε για γνωστές μάρκες, όπως Rolex, Panerai, IWC, Vacheron Constantin, Audemars Piguet, Patek Philippe κλπ. Το ρολόι αξιολογείται με βάση την παλαιότητά του, το μοντέλο του, τη μάρκα αλλά και την κατάστασή του. Βεβαίως, παίζει τεράστιο ρόλο και το αν έχει τα χαρτιά του, το κουτί του και τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν τη γνησιότητά του.
  • Χρυσός: Στην αγορά χρυσού, ο χρυσός ζυγίζεται και αποδίδεται η τιμή του με βάση το βάρος του και την τιμή χρυσού που ισχύει εκείνη τη μέρα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ράβδοι χρυσού και τα χρυσά νομίσματα. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι χρυσές λίρες, στις οποίες ισχύουν ακόμα υψηλότερες τιμές, αφού έχει σημασία και το έτος τους, η προέλευσή τους κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο είναι να απευθυνθείς σε επιχειρήσεις με εμπειρία στο χώρο της αγοράς χρυσού, που τηρούν όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και εκτιμούν το κόσμημα με αγάπη και φροντίδα για την αξία του.