Σεισμός στο Μαρόκο: Πάνω από 2.800 οι νεκροί

8467

Για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα κατασκήνωσαν οι επιζώντες στην ύπαιθρο έχοντας χάσει το βιός τους από τον μεγαλύτερο σεισμό στο Μαρόκο εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει πλέον τους 2.800 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 2.862 νεκρούς, ενώ 2.562 έχουν τραυματιστεί. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων καθώς μεγάλο μέρος της ζώνης του σεισμού βρίσκεται σε δυπρόσιτες περιοχές.

Ποιες χώρες έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια

Αμέσως μετά τον σεισμό, κυβερνήσεις από όλον τον κόσμο έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα. Όμως, προς απορία πολλών, η κυβέρνηση του Μαρόκο άργησε να δεχτεί την οποιαδήποτε μορφή βοήθειας.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσαν ότι περιμένουν να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν μετά τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής στα ψηλά βουνά του Άτλαντα.

Οι επιζώντες αναζητούν τους συγγενείς τους μέσα στα συντρίμμια

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες

Οι διασώστες προειδοποίησαν ότι οι πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια ήταν πολύ μικρές, κυρίως λόγω της φύσης της καταστροφής, καθώς τα πιο κατεστραμμένα κτίρια ήταν κατασκευασμένα από τούβλα που αποσυντέθηκαν σχεδόν πλήρως καθώς κατέρρευσαν.

«Είναι δύσκολο να ανασύρουμε τους ανθρώπους ζωντανούς, επειδή οι περισσότεροι τοίχοι και οροφές μετατράπηκαν σε πήλινα μπάζα όταν έπεσαν, θάβοντας όποιον βρισκόταν μέσα χωρίς να αφήνουν χώρο στον αέρα», δήλωσε ένας στρατιωτικός στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω των κανόνων του στρατού.

«Βρισκόμαστε ακόμα ακριβώς στο παράθυρο των 72-96 ωρών»

Σε ένα χωράφι λίγο έξω από το Amizmiz, μαροκινά στρατεύματα και πρόσφατα αφιχθείσες διεθνείς ομάδες διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας που είχε αναπτυχθεί από τη βρετανική κυβέρνηση και είχε φθάσει το προηγούμενο βράδυ, έστηναν έναν εκτεταμένο καταυλισμό.

«Φτάσαμε αργά χθες το βράδυ» δήλωσε ο Ρας Γκόρντον, ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, καθώς το προσωπικό του είχε ήδη αναπτυχθεί σε τρεις τοποθεσίες. «Προς το παρόν εξακολουθούμε να αξιολογούμε. Βρισκόμαστε ακόμα ακριβώς στο παράθυρο των 72-96 ωρών όπου είναι πιθανό ότι κάποιος που είναι εγκλωβισμένος μπορεί να μπορέσει να επιβιώσει αν έχει πρόσβαση σε υγρά. Μέχρι να κληθεί, θα λειτουργήσουμε ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πριν προχωρήσουμε σε προσπάθεια ανάκτησης».

Οι διασώστες αναζητούν επιζώντες μέρα νύχτα

«Οι γείτονές μου με βοήθησαν να βγω έξω»

«Δεν έχουν απομείνει σπίτια», δήλωσε ο Taib ait Laghoubas, ο οποίος έχασε τους γονείς του σε ένα σπίτι όπου μόνο η πόρτα και το σκελετό φαίνονταν ακόμα όρθια. «Τα πάντα έχουν χαθεί. Ήμουν μέσα στο σπίτι μου όταν συνέβη. Ήταν θέμα δευτερολέπτων. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα για τους ανθρώπους να διαφύγουν. Οι γείτονές μου με βοήθησαν να βγω έξω». Πρόσθεσε δε ότι: «Έχουμε τρόφιμα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα.»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κάνει κρύο τη νύχτα και δεν έχουμε σκηνές, κρεβάτια ή ρούχα».

Ο Taib είπε ότι ο μαροκινός στρατός είχε έρθει να βοηθήσει αμέσως μετά, φέρνοντας σκύλους έρευνας και βοηθώντας να ξεθάψουν ανθρώπους από τα χαλάσματα, αλλά αυτό που χρειάζονταν τώρα δεν ερχόταν. Ερωτηθείς αν υπήρχε κάτι για να μείνει, ο Taib είπε ότι θα παραμείνει παρά την καταστροφή.«Οι άνθρωποι θα μείνουν επειδή γεννήθηκαν εδώ. Amin Amin», πρόσθεσε σιγά σιγά, απευθύνοντας έκκληση στον Θεό για ειρήνη.