Η κακοκαιρία DANIEL χτύπησε την Λιβύη – τουλάχιστον 10.000 αγνοούμενοι

Ήδη οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.000 - μόνο στην πόλη Ντέρνα.

9447

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για τη Λιβύη ανέφερε ότι 10.000 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκαλεσε η κακοκαιρία Daniel στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από την Τυνησία (12 Σεπτεμβρίου), είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος» και αναμένεται να φτάσει τους χιλιάδες τις επόμενες ημέρες, καθώς θα πραγματοποιούνται αναλυτικές εκτιμήσεις για τις καταστροφές.

Οι αρχές στη Λιβύη υπολόγισαν ότι η μεσογειακή καταιγίδα Daniel που προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες μπορεί να σκότωσε έως και 2.000 ανθρώπους – μόνο στην πόλη Ντέρνα στα ανατολικά.

Ο Οσάμα Χαμάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar, υποστήριξε πως «οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες και οι νεκροί είναι πάνω από 2.000».

Η πόλη Ντέρνα στα ανατολικά βούλιαξε στις λάσπες.
Η πόλη Ντέρνα στα ανατολικά βούλιαξε στις λάσπες.
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Πάνω από 5 χιλιάδες οι αγνοούμενοι

Από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 5.000-6.000.

Τρεις περιοχές της Κυρηναϊκής, της ανατολικής παράκτιας περιοχής της χώρας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω των πλημμυρών και το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Almostakbal της ανατολικής Λιβύης έδειχναν ανθρώπους εγκλωβισμένους σε στέγες σπιτιών ή πάνω σε αυτοκίνητα, που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ύψος του νερού είχε φτάσει τα τρία μέτρα σε ορισμένα σημεία της πόλης Ντέρνα.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη – τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα – έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου για τρεις ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Εικόνα καταστροφής μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Ντάνιελ στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, στη Ντέρνα της Λιβύης. Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης ξεπέρασε τους 2.000, μετέδωσαν τη Δευτέρα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Χιλιάδες πιστεύεται ότι αγνοούνται. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης ενότητας με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibeh, κήρυξε τη Δευτέρα τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα των φονικών πλημμυρών.. (Photo by Handout/Anadolu Agency via Getty Images)ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε χθες Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να «αντιμετωπίσουν άμεσα» τις ζημιές από τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα «παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς υποστήριξη των επιχειρήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο» για την ανακούφιση των πληγέντων.