Δύσκολη εξίσωση ο ανασχηματισμός για τον Κ. Μητσοτάκη – Ο χρόνος και τα πρόσωπα

Το μήνυμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου.

187

Ως μονόδρομος προβάλλει πλέον για το Μέγαρο Μαξίμου ο ανασχηματισμός – περιορισμένου εύρους ή δομικός – προκειμένου να δοθεί το μήνυμα της «επανεκκίνησης» της κυβέρνησης, το οποίο, πριν ακόμα συμπληρωθούν τρεις μήνες από τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ, εμφανίζει έντονα σημάδια απορρύθμισης.

Αυτό που απομένει, όπως όλα δείχνουν, είναι αν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα πάρει το μήνυμα της δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό του – όπως έπραξε χθες και ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και θα διευκολύνει τον πρωθυπουργό, δίνοντας την παραίτησή του στον κ. Μητσοτάκη.

Μήνυμα, το οποίο έκανε πιο σαφές χθες ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού είπε ότι η παραίτηση είναι στο DNA της γαλάζιας παράταξης, πρόσθεσε με νόημα ότι «όλοι κρινόμαστε»!
Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, ο πρωθυπουργός φέρεται να συμμερίζεται την άποψη των συνεργατών του για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας για την μερική, έστω, εκτόνωση της έντασης που σημειωτέον αρχίζει και γίνεται εμφανής και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Αν και από το περιβάλλον του αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν θα τις κάνει εν θερμώ, η αλήθεια είναι ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Και αυτό, διότι μπορεί να προέχει η διαχείριση των βαριών συνεπειών της βιβλικής καταστροφής στον Θεσσαλικό κάμπο – σήμερα θα βρίσκεται στο Στρασβούργο προκειμένου να ζητήσει αυξημένη στήριξη από την Ε.Ε – όπως σημειώνουν κάποιοι από τους συνεργάτες του, αλλά από την άλλη πλευρά, το κλίμα αρχίζει και γίνεται ιδιαίτερα βαρύ, ακόμα και εντός της κυβερνητικής παράταξης, ενώ φαίνεται ότι έχει αρχίσει και αποτυπώνεται και στις πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν αρχίσει και «τρέχουν».

Επιπρόσθετα, ακόμα κι αν ο κ. Κικίλιας διευκολύνει την κυβέρνηση – κάτι που σημειωτέον προεξοφλείται πανταχόθεν – ενδεχομένως η εικόνα της κυβέρνησης θα επιβαρυνθεί περαιτέρω και μάλιστα μερικά 24ωρα μόλις πριν την άνοδό του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αντικατάσταση Κικίλια

Άλλωστε, πηγές με γνώση του παρασκηνίου υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του (ή της) αντικαταστάτη του κ. Κικίλια (πιθανότατα τον έχει ήδη βρει) αλλά και άλλων δύο ή τριών κυβερνητικών στελεχών.

Υπάρχουν, βέβαια και κάποιοι στο κυβερνητικό επιτελείο που εκτιμούν ότι οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την οποία χθες μετέθεσε για τις 20 και 21 του μηνός. Κάποιοι, δεν αποκλείουν να δρομολογηθούν ακόμα και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και αυτό ενέχει το ρίσκο να πάει η ΝΔ στις κάλπες, χωρίς να έχει προηγηθεί κίνηση εκτόνωσης της έντασης σε πολιτικό και όχι σε διαχειριστικό επίπεδο.