Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ – Οι αρμοδιότητές του

342

Οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν την κατάργηση των θέσεων των ενεργών αντιπροέδρων ΔΣ, που δημιουργήθηκαν το 2019. Επίσης, συστάθηκε επιπλέον μία θέση Διευθύνοντος Συμβούλου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με συμμετοχή στη σύνθεση του ΔΣ και διοικητική επιστασία σε όλες τις Υπηρεσίες του Οργανισμού

Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Στέλιος Ορφανός, αναλαμβάνει χρέη διευθύνοντος συμβούλου στον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Με βάση όσα αναφέρονται στην απόφαση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ – ΝΠΙΔ διέπεται από καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η θητεία του συναρτάται της ολοκλήρωσης της διαδικασίας προεπιλογής Διευθύνοντος Συμβούλου στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 4735/2020 (Α’ 197).

Ο κ. Στέλιος Ορφανός είναι Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Α΄Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός – Πολυκλινική».

Έχει μεγάλη εμπειρία από αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Ενδεικτικά, αναφέρονται το «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, το νοσοκομείο «Αττικόν». Παράλληλα, έχει εμπειρία συμβούλου σε μονάδες Υγείας των ΗΠΑ και του Καναδά. Ο κ. Ορφανός είναι μέλος ελληνικών επιστημονικών εταιρειών και διαθέτει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο.

Ο διορισμός του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έρχεται μετά από αλλαγές διοικητικής διάρθρωσης του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τους προηγούμενους μήνες, καταργήθηκαν οι θέσεις των ενεργών αντιπροέδρων ΔΣ, που δημιουργήθηκαν το 2019. Επίσης, συστάθηκε επιπλέον μία θέση Διευθύνοντος Συμβούλου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με συμμετοχή στη σύνθεση του ΔΣ και διοικητική επιστασία σε όλες τις Υπηρεσίες του Οργανισμού. Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος δεν αντικαθιστά τον Πρόεδρο, αλλά έρχεται συμπληρωματικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακολουθεί η αντικατάσταση του Προέδρου του Οργανισμού, κ. Θεοκλή Ζαούτη.

Οι αλλαγές στο ΔΣ του ΕΟΔΥ έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ. Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του καταδίκαζε την «αιφνιδιαστική επιλογή» του Υπουργείου Υγείας, να καταθέτει τροπολογίες που αφορούν στους εργαζόμενους, ερήμην τους. Παράλληλα, επεσήμαινε την αντίθεση που επιδεικνύεται καθώς «η ίδια Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει ν/σ για την επιλογή διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ» και στην πράξη γίνεται το αντίθετο με τον ΕΟΔΥ.